image
 |  0 20 Липня 2021 | 10:52

Обшуки на Волині: вилучили та арештували 1200 метрів кубічних лісодеревини

Санкціоновані обшуки в Ковельському районі відбулись минулого тижня в рамках відкритого кримінального провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 246, ч. 4 ст. 246 та ч. 4 ст. 358 КК України.

Про це інформує поліція Волинської області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з 2018 року по нині службові особи одного з підприємств, з метою виготовлення та експорту пиломатеріалів, за попередньою змовою з суб’єктами підприємницької діяльності, організували масштабну схему незаконних порубок, перевезення та зберігання протиправно заготовленої деревини на території Волинської області.

Для переробки незаконно зрубаної деревини вони залучали і свої виробничі потужності, які знаходяться на території сусіднього району, у подальшому її перевозили на Ковельщину й легалізовували на експорт.

У результаті обшуків у квітні 2021 року вилучено деревину та лісоматеріали, щодо яких наявні відомості про їх незаконне походження. Тоді ж, перевіривши кілька десятків колод, було встановлено, що за ними зазначено деревину, яка вже реалізована за кордон, а це свідчить про їх повторне використання. Частині вилученої деревини бирки взагалі не видавались, відомості про них в системі електронного обліку лісодеревини відсутні, що свідчить про її незаконне походження.

14 липня службовій особі підприємства, відповідальній за приймання та зберігання лісосировини та лісопродукції, було повідомлено про підозру за фактом зберігання незаконно зрубаної деревини, що заподіяло істотну шкоду, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, а також використання завідомо підробленого документа, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 246, ч. 4 ст. 358 КК України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Луцька гинуть «новорічні ялинки» (ФОТО)

Під час подальшого обшуку на території виявили та вилучили незаконну лісову деревину без бирок та документів, що підтверджують її походження, об’ємом близько 1200 метрів кубічних.

Похідні документи на обґрунтування законності походження лісодеревини, а саме ТТН-ліс, які надали службові особи фірми, не відповідали розмірам і класності, оскільки фактично вилучено деревину класу В, С (пиловник, ділова деревина), а надано документи на клас D (деревина низької якості). Це встановили при аналізі працівники лісового господарства, які були залучені до проведення обшуку як профільні спеціалісти.

Слідство в цій справі триває. На вилучене буде накладено арешт.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити