image
 |  560 12 Червня 2024 | 09:36

Обшуки у Поліському лісовому офісі: посадовці організували незаконну рубку на Волині

Державне бюро розслідувань провело обшуки у Поліському лісовому офісі і трьох волинських філіях державного підприємства «Ліси України». Правоохоронці підозрюють посадовців у підробці документів на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Вуд-Пром», яке вже фігурує в іншій гучній кримінальній справі про незаконну рубку в Національному природному парку «Цуманська пуща».

Про це йдеться в ухвалі Личаківського районного суду міста Львова від 29 травня 2024 року, - пише Сила правди.

23 травня ДБР провело обшуки у Поліському лісовому офісі, за місцем проживання однієї з осіб, а також у філіях ДП «Ліси України»: Ківерцівському і Любомльському лісогосподарствах та Володимир-Волинському лісомисливському господарстві. Правоохоронці, зокрема, вилучили товарно-транспортні накладні на ліс, роздруківку відомостей продажу лісопродукції товариству «Компанія «Вуд-Пром», документацію про результати аукціонів, договори купівлі-продажу необробленої деревини, флешки, чоловіче портмоне з банківськими картками і посвідченням волонтера ДФ №3 «Гайдамаки», а також два смартфони. На майно наклали арешт.

Справу розслідують одразу за трьома статтями Кримінального кодексу: зловживання владою (ч.2 ст. 364), службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч.2 ст. 367) і службове підроблення (ч.1 ст. 366).

Правоохоронці вважають, що посадовці держпідприємства «Ліси України» сприяли приватній компанії, яка займається переробкою та експортом деревини, в її легалізації, а також допомагали збільшити маржу. За версією слідства, лісівники занижували сортність деревини породи «дуб», яка згодом продавалася з аукціону товариству з обмеженою відповідальністю «Компанія «Вуд-Пром».

«Проведеними пошуковими заходами встановлені непоодинокі факти закупівлі деревини породи «дуб», який, згідно документів, віднесений до класу «D», хоча фактично являється деревиною вищого класу. Найбільшими постачальниками деревини за протиправною схемою заниження класу деревини являються наступні філії ДП «Ліси України», розташовані на території Волинської області: філія «Ківерцівське лісове господарство», філія «Любомльське лісове господарство» та філія «Володимир-Волинське лісомисливське господарство», – йдеться в ухвалі суду.

Обшуки відбулися в рамках кримінального провадження, відкритого в листопаді 2023 року територіальним управлінням ДБР у місті Львові. Однак справа бере свій початок ще з незаконної рубки на території Нацпарку «Цуманська пуща». Тоді правоохоронці вилучили на підприємстві «Компанія «Вуд-Пром» в селі Озютичі 870 колод дуба вартістю понад 21 мільйон гривень.

Деревину передали в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Згідно з матеріалами справи, передана у АРМА лісопродукція повинна була зберігатися як речовий доказ на території Губинського лісництва філії «Володимир-Волинське лісове господарство». Проте 17 травня цього року правоохоронці нібито виявили, що її там немає.

З ухвали Личаківського районного суду міста Львова від 4 червня 2024 року Центр журналістських розслідувань «Сила правди» довідався, що «зниклий» ліс «знайшовся» і наразі переданий на відповідальне зберігання підприємству-фігуранту – «Компанії «Вуд-Пром».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова громади на Волині зберігає майже мільйон гривень: що ще у декларації

Наразі про кількість задіяних у схемі осіб не відомо, підозри не оголошувалися.

За даними американського ресурсу ImportGenius, торік «Компанія «Вуд-Пром» експортувала за кордон пиломатеріалів дуба щонайменше на 46,4 мільйона гривень, або ж на 1,5 мільйона доларів США. Найбільше – до Словаччини – на 1,4 мільйона доларів. Невеликі партії розрізаного дуба відправили в Болгарію та Іспанію. У 2022 «Компанія «Вуд-Пром» експортувала лісу ще більше – майже на 52 мільйони гривень. Навіть після відкриття кримінальних справ фірма продовжує продавати за кордон українську лісопродукцію. До слова, засновник ТОВ «Компанія «Вуд-Пром» Юрій Шевчук, якому у березні 2024 року оголосили підозру і обрали запобіжний захід за незаконну рубку в Цуманській пущі, переоформив бізнес. У квітні цього року він перереєстрував підприємство на доньку Вікторію Шевчук.

Сам Юрій Шевчук очолює громадську організацію «Товариство мисливців і рибалок «Горинь», якій ще у 2017 році надали в безоплатне користування 5 тисяч гектарів мисливських угідь у цуманських лісах. Частина з них розташована на території заповідних урочищ Національного природного парку «Цуманська пуща». Крім того, лісівники дозволили «Горині» обгородити 32 гектари лісу поблизу села Гаразджа. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити