image
 |  40 30 Березня 2022 | 15:07

Олександр Чалий - агент російського впливу в українській переговорній групі

Включення у переговорний процес від України де-факто агента російського впливу дипломата Олександра Чалого загрожує здачею українських національних інтересів. Це та особа, яка вже розробляла нам "гарантії безпеки" в Будапештському меморандумі. А також має особливі сентименти щодо росії і патологічне несприйняття НАТО та системи євроатлантичної безпеки.

Свого часу Чалий був у захваті від Будапешту. Вважав меморандум успіхом української дипломатії. А нейтралітет - українською ідеєю-фікс.

Олександр Чалий послідовно висловлював обурення бажанням частини українських еліт приєднатися до блоку НАТО. Та навіть виправдовував небажання росії виконувати Будапештський меморандум.

Але Олександр Чалий – не тільки багаторічний прихильник українського нейтралітету і противник вступу до НАТО. Він також просував російську ідею нової системи європейської безпеки від Владивостока до Лісабона. І говорив про епоху, де Росія та НАТО будуть союзниками.

У 2010 році, після приходу до влади Януковича, Чалий заявив: "коли ми зняли питання вступу в НАТО з порядку дня нашої зовнішньої політики, безпека України як країни, яка існує в центрі Європи, між НАТО і Росією, підвищилася". Також він пророкував, що за 5 років НАТО вже перестане існувати. Час показав: усі прогнози "дипломата-нострадамуса" зазнали краху.

Суверенітет нейтральної позаблокової України був розтоптаний у 2014 році. А НАТО не перестало існувати. Але нинішня влада чомусь знову витягла цього сумнівного персонажа і доручила вести переговори про гарантії безпеки України.

Прихильність Олександра Чалого до росії нікуди не зникла і після анексії Криму та війни на Донбасі. У 2020 році Олександр Чалий разом з росіянами на Мюнхенській конференції підписав документ «12 кроків для більшої безпеки України та євроатлантичного регіону». У ньому йде мова про реалізацію таких забаганок москви:

- перегляд національної ідентичності” України з втручанням в цей процес сусідніх держав;

- діалог з РФ щодо тем історії і національної пам’яті, мови, ідентичності і становища меншин;

- впровадження особливого режиму економічних відносин між Донбасом та Росією;

- послаблення міжнародних санкцій щодо Росії, незважаючи на продовження збройної агресії та окупації українських територій;

- створення зони вільної торгівлі України-ЄС-Росії.

Тоді Україна вустами МЗС публічно дистанціювалася від сумнівної ініціативи дипломатів-перевертнів і засудила її. Але тепер з якогось дива Чалого витягли з небуття, щоб готував нам новий всеосяжний договір з московією. Невже немає достойніших, не уражених вірусом нейтралітету і позаблоковості дипломатів-патріотів? Чи влада на чолі з президентом Зеленським їх просто боїться? Тому й витягає нафталінових дипломатів-невдах і латентних любителів "руского міра".

Петро Герасименко, член Волинського обласного комітету ВО "Свобода"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити