image
 |  0 28 Червня 2019 | 13:35

Олександр Пирожик: «Йду, аби продовжити справи Василя Мойсея та Едуарда Гриневича»

З’їзд ВО «Свобода» висунув кандидатом по мажоритарному виборчому округу №23 (Маневицький, Камінь-Каширський, Ківерцівський, Любешівський райони) від об'єднаних сил націоналістів на дочасних виборах до Верховної Ради України 21 липня першого заступника голови Волинської обласної ради Олександра Пирожика. У бліц-інтерв`ю з кандидатом – про цілі та завдання цього «походу» на вибори.

Про це розповів на своїй Інтернет-сторінці сам Олександр Пирожик.

– Олександре Веніаміновичу, особливо представляти Вас немає потреби, Ви – людина публічна. Та все ж – декілька слів про себе.

– Усім набутим і здобутим завдячую насамперед Богу і батькам, які навчили мене бути наполегливим і ніколи не лінуватися. Зростав у невеличкому селі Ягідне, яке совєти переселили від лісу до річки Турії, бо було бандерівським. Батько – хлібороб і знаний в окрузі пасічник, мати – сільська вчителька. Дякувати Господу, ще дають собі ради. Якось так траплялось, що все життя судилося вчитися, і це завжди додавало наснаги та нових друзів. Від часу останніх виборів до парламенту здобув ще й фах спеціаліста з фінансів та кредиту. В додачу до попередніх дипломів: педагога, викладача соціальних дисциплін та історії, юриста, магістра державного управління та спеціаліста з діяльності законотворення. В управлінській діяльності дуже допомагає набутий за досвідом роботи фах журналіста. Волинська громада вже дві каденції поспіль обирає мене депутатом обласної ради, а колеги-депутати – вдруге довіряють посаду першого заступника голови облради.

– Чому саме 23-й округ? Адже інші волинські округи – електорально цікавіші для націоналістів.

– Ми, націоналісти, звикли приймати відповідальні рішення, які в першу чергу потрібні команді, що тобі довіряє. Тому йду там, де відчуваю себе найпотрібнішим, де цього найбільше потребують об’єднані сили націоналістів. На сьогодні це мій «рідний» округ, на якому ми з побратимами працюємо вже треті вибори поспіль. Стартувавши у 2016-му, цьогоріч ми зуміли системно провести тут президентську кампанію, заявивши про свою присутність практично в кожному місті, селі або селищі. Так, можливо, із волинських «мажоритарок» цей округ досі залишається найскладнішим для нас, націоналістів. Але це – лише тимчасово. Не забуваймо, що цей округ – це край нашої славної Колківської республіки, цуманських криївок та камінь-каширських повстанських боївок і таборів... Генетична кров предків неодмінно пробудить нові покоління до новітніх звитяг і перемог.

– Які ресурси плануєте залучати у виборчій кампанії?

– Розраховую насамперед на підтримку вільних, сильних і думаючих людей. Людський ресурс – це і є мій основний ресурс і капітал. На волинському Поліссі мешкають прекрасні, щирі, працьовиті та самовідданні люди. За останні роки я багато з ними спілкувався, проводив виїзні прийоми, допомагав і добрим словом, і порадами з соціальних чи юридичних питань, нерідко – й матеріально. Не уникав спортивних, культурних, мистецьких заходів, намагався сам ініціювати і втілювати національно орієнтовані задуми. Переконався, що націоналістичні ідеї знаходять усе більше відгуків у серцях поліщуків. Люди пробуджуються. Пригадайте: наше Полісся не пасло задніх під час революційних подій Майдану. Саме звідси – наші загиблі під час Революції гідності побратими з Небесної сотні – Герої України Василь Мойсей (Ківерцівська «Свобода») та Едуард Гриневич (Любешівська «Свобода»). Хіба пам'ять про них – не достатній аргумент, щоб продовжувати розпочату ними справу? Тому і йду, аби доносити до наших земляків їх ідеї.

– Окресліть першочергові проблеми, які потребують вирішення в окрузі.

– На жаль, більшість цих проблем носять системний характер, вирішення яких потребує зміни олігархічної моделі економіки. До прикладу, поліщуки масово потерпають від свавілля монополістів із обленерго, а в окремих селах – і облгазу. Відсутність переробки на місцях зумовлює недостатні вигоди від продажу молока та більшості видів сільгосппродукції, а також дарів лісу – грибів і ягід, якими багате наше Полісся. Внаслідок усього цього маємо прогресуючий відтік робочої сили, люди масово їдуть у пошуках кращих заробітків за кордон. Хоча багато з них залишилися би працювати на місцях, якби, скажімо, місцевим громадам дозволили легальний і прозорий видобуток бурштину. На обласному рівні цих проблем не вирішити, тож нам потрібен парламент, який матиме політичну волю змінити такі «правила гри». Зробити це можуть лише українські націоналісти, коли будуть у парламенті. Відповідний блок економічних законів – Антиолігархічний пакет законопроектів, народні депутати-свободівці розробили і зареєстрували. Проте парламент, у якому повно олігархів та їх ставлеників, не хоче їх приймати.

– Як видно з Ваших численних виїзних прийомів громадян, у мешканців округу – чимало проблем і соціального характеру…

– Це т.зв. «чорнобильські» райони, для яких питання належного соціального захисту «чорнобильців» та інвалідів є традиційно актуальними. Олігархізований уряд та державні інституції не виконують своїх зобов’язань перед цими категоріями громадян, ідучи подекуди на грубе нехтування законами. А з початком російсько-української війни до цих проблемних категорій додалися також учасники бойових дій і члени їх сімей, які подекуди з неймовірними зусиллями добиваються виділення їм належних соціальних виплат чи земельних ділянок. Це ще одна системна проблема – відсутність в Україні відповідального уряду, який не бачить проблем простої людини з глибинки.

– В окремих районах Полісся всерйоз «буксує» адмінреформа…

– Відсутність доріг і необхідної транспортної інфраструктури – один із основних бар`єрів, що стримує процес адміністративно-територіальної реформи, зокрема у Камінь-Каширському районі. Як народний депутат України, розпочав би вирішувати цю проблему з відновлення магістрального автошляху Камінь-Каширський–Седлище, автодоріг на Велимче, Велику Глушу, до митного переходу «Дольськ» і т.д.. Це дало би додаткові підстави поліським районам претендувати не лише на центр повіту, а й на окремий госпітальний округ. Лобіювання розв’язання клубка цих питань – першочергове завдання народного депутата від округу.

– На Вашу думку, чому саме за націоналістів слід голосувати на цих виборах?

– А хто ще, крім «Свободи», зупинить реванш?! Найкращим антивірусом від промосковського реваншизму є український націоналізм. Зупинили «русскую весну» у 2014-му, зупинимо й спроби ворожого реваншу у 2019-му. Саме тому потужна фракція націоналістів украй необхідна у Верховній Раді. Це – не лише список, а й депутати-«мажоритарники» в округах. Уперше в історії незалежної України на виборах об’єдналися усі справжні націоналістичні сили. В Україні – війна, і ми, націоналісти, показуємо всій нації приклад єднання перед загрозою втрати найвищої цінності – держави. Кожен п’ятий у списку «Свободи» – воював, не менше в наших лавах – волонтерів. Справжні патріоти ідуть на вибори спільно. Заради захисту України і українців. І чим більше буде свободівців у парламенті, то менше крові на фронті і торгівлі на крові у владі.

– Як проводите вільний час, маєте хобі?

–Люблю мріяти, плавати і моржувати, розв'язувати головоломки, аналізувати суспільні процеси та інформаційні війни. Найбільше задоволення – це миті, коли проте як тільки випадає нагода – їдемо з побратимами на фронт із волонтерськими місіями. Там, на передовій, – близькі нам за духом люди, воїни. Якщо треба відстояти українських героїв – не боїмося робити цього й за кордоном, хоча за Бандеру поляки навіть кримінальні справи відкривали... Знаходжу відраду в нашому родинному раю на землі – на батьківській пасіці. В останні роки все частіше намагаюсь бувати у Четвертні на Колківщині, звідки родом дружина Тетяна. Намагаюсь допомагати не тільки рідні, а й усім чесним людям, адже вони того заслуговують.

Розмовляла Мар’яна КОШИРЕЦЬ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити