image
 |  745 7 Жовтня 2019 | 12:07

Осінь - саме той час, щоб садити тую!*

Туя - це вічнозелене дерево, яке активно використовують для озеленення ділянок. Її основна перевага - це привабливий зовнішній вигляд і невибагливість у догляді. Туя відноситься до довгожителів, так як її середній вік становить 150 років, хоча можна зустріти дерева і старші.

Опис та особливості дерева туя

Висота вічнозеленого дерева становить 70 м, а товщина стовбура - 6 м. Молоді рослини мають м'яку хвою блідо-зеленого кольору, а більш дорослі екземпляри - темно-зелену. Плоди у туї представлені у вигляді маленьких шишок овальної або довгастої форми з плоским насінням.

        Увага! Насіння починає дозрівати вже в перший рік після посадки.

Коли варто садити туї?

Найкращим часом для посадки туї у відкритий грунт є весна і осінь, як повідомляє сайт tvoya-tuya.com.ua. Але, якщо висаджувати дерева восени, то вони можуть не встигнути стати міцними і погано перезимують.Також робити це до перших заморозків. При виборі часу для посадки необхідно орієнтуватися на погодні умови. Найкраща температура для вкорінення: 10-15 градусів тепла вдень і 5 градусів тепла вночі.

        Увага! Щоб зробити живопліт, висаджувати краще колосовидні сорти - Брабант, Смарагд. Для оформлення садової доріжки підійдуть кулясті екземпляри - сорт Даніка. А щоб отримати альпійські гірки або розарій, варто висадити карликові види туї, наприклад, Тедді.

Процесс посадки: які несподіванки можуть чекати на садівника?

Посадковий процес включає в себе цілий комплекс робіт, серед яких підготовка місця, грунту, вибір саджанця:

    1. Вибір території. Туя відноситься до світлолюбивих рослин, але і прямі сонячні промені дереву протипоказані. Тому місце для посадки повинно добре освітлюваться, але вдень там повинна бути півтінь.

    2. Вибір грунту. Для посадки деревця краще використовувати дерновий грунт з додаванням торфу і піску. Хоча туя здатна рости і розвиватися навіть в бідних грунтах (глина, супіски).

    3. Підготовка посадкової ями. Її глибина повинна бути 15-30 см, а ширина - 35-40 см. Якщо висаджувати відразу кілька саджанців, то між ними повинна бути дистанція в 100 см. Дно ями засипати грунтом, змішаним з перегноєм.

    4. Процес посадки. Дерево опустити в яму і закріпити його точно по центру. Коріння туї розправити, але стежити, щоб коренева шийка перебувала над поверхнею землі. Заповнити яму грунтовою сумішшю, добре ущільнюючи її. Полити висаджені деревця водою (на 1 рослину достатньо 15-20 л). Коли вода вбереться, укласти мульчу, використовуючи торф, кору сосни або компост.

Догляд за висадженими туями

Щоб висаджені деревця повноцінно росли і розвивалися, за ними потрібно ретельно доглядати, дотримуючись наступних рекомендацій:

    1. Полив. Туя - вологолюбна рослина, тому зволоження грунту доведеться проводити регулярно. Після посадочних робіт в перші тижні поливати дерево потрібно 1 раз в тиждень, використовуючи 1-5 відер на 1 тую. Після кожного поливу рекомендується розпушувати грунт на глибину 8-10 см.

    2. Добрива. Вносити поживні речовини найкраще навесні, так як саме в цей час дерево більше всього потребує добрива. Використовувати краще комплексні мінеральні препарати (наприклад, Кеміра-універсал). На 1 м буде достатньо 50-60 г препарату. Якщо під час посадки було використано добриво, то вносити його варто не раніше, ніж через 2 роки

    3. Обрізка. Якщо проводити цю процедуру часто і при цьому сильно обрізати гілки, то незабаром дерево стане пишним, а його хвоя густою. Найкращим часом для обрізки є весна. Якщо тую висадити в якості зеленої огорожі, то обрізку потрібно проводити регулярно. Зрізати не більше 1/3 стебла. Перший раз процедуру проводять тільки після того, як дереву виповниться 2-3 роки. Використовують для цього гострий секатор.

Подготовка до зимівлі

Восени необхідно припинити поливати дерево і вносити добрива в грунт. Таким чином, рослина зможе підготуватися до зими. Молоді деревця, яким менше 5 років, варто вкрити зверху ялиновими гілками. Але перед цим пристовбурні кола засипати мульчею або торфом. Дорослі екземпляри не потребують утеплення на зиму, але пристовбурні кола все одно бажано присипати мульчею.

Якщо зима сніжна, то це може стати причиною травмування гілок навіть у дорослої і міцної туї. Запобігти цьому можна, якщо восени крону прив'язати до стовбура за допомогою шпагату.

До кінця зими на молоде деревце потрібно накинути покривний матеріал. Він захистить рослину від яскравих сонячних променів навесні. У разі різкої зміни температурного режиму на корі туї можуть виникнути тріщини. Навесні їх варто замазати за допомогою садового вару, ретельно стягуючи кору для кращого загоєння ран.

Процес посадки туї можна проводити, як навесні, так і восени. Звичайно, найкраще молоде деревце висаджувати навесні, тоді воно встигне стати міцним і спокійно переживе зимові морози. Ну а повноцінний догляд і дотримання процесу посадки дозволить туї швидше рости і розвиватися при різних кліматичних умовах.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити