image
 |  3163 25 Серпня 2024 | 19:45

«Оздоровили» ліс сокирами: на Горохівщині вирізають здорові дуби

Майже п’ять гектарів лісу потрапило під санітарну рубку в урочищі Ковбань Луцького району. У Горохівському лісництві переконують, що зрізають лише хворі дерева. Щоправда не можуть дійти згоди щодо патології. Одні кажуть, дерева потріскали від морозу, інші – всохли через зараження опеньками. Місцеві жителі переконують, що з лісу вивозять здорові дуби.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, що відбувається в горохівському лісі.

До Центру журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся житель Горохівської громади Віктор. Чоловік стверджує, що поблизу його села в урочищі Ковбань лісівники незаконно ріжуть дерева.

«Санітарна рубка мала бути, але криве напівсухе залишають, а товсте і соковите вирізають. Кажуть, що там «варені» дуби, тобто хворі, пошкоджені. Але так не може бути, по деревині було б видно… Торік чи позаторік там вже проводили санітарну рубку на тій ділянці. Цього разу зрубали лише одне хворе дерево, лише одне зі скількох звалених! Нещодавно вони за один день вивезли 90 кубів лісу, а планують взагалі втричі більше. Далі продають фірмі, яка заказує ліс», – зазначив місцевий житель.

Аби розібратися у ситуації, журналісти «Сили правди» вирішили на власні очі побачити зрубані дуби й поспілкуватися з працівниками Горохівського лісництва. Коли прибули в урочище Ковбань, там саме тривала рубка.

– Нам повідомили, що тут незаконна вирубка триває, – починаємо розмову з першим, хто трапився нам на місці події.

– Не знаю, я сказати вам не можу: чи законно, чи незаконно. Нам сказали різати, що документи є, і все. Якщо щось, дзвонити до начальства, – зазначив чоловік, який відрекомендувався співробітником Горохівського лісництва.

– А хто рубає?

– Лісництво.

– Вам повідомили, що буде далі з цією деревиною?

– Ні.

– Вам хоч якось пояснили, чому рубаються дерева?

– Не пояснили. 

Продемонструвати лісорубний квиток працівники одразу не змогли.

«Я знаю, бумага та є. Я його бачив… Хоча ми скільки разів керівництву казали, що де ріжемо, привезіть, дайте нам бумагу, хай буде на руках. І не буде ні в кого питань, що хто хотів, глянув і спокій душі. Таке враження, що ми з тією бумагою не знаю, що зробимо. У файл поклади і хай лежить», – каже співробітник лісництва Олександр.

Лісорубний квиток на місце вирубки згодом таки привезли. Майстер лісу Павло Земляной неохоче спілкувався із журналістами і навіть відмовився називати своє прізвище. Хоча, згідно з актом готовності лісосіки до розроблення, він є керівником лісозаготівельних робіт.

– Розкажіть, чому розпочали цю вирубку? – запитуємо.

– Там пише, все письмово. Всі коментарі – офіційно у Володимир-Волинському лісництві, – каже Павло Земляной, простягуючи дозвіл на вирубку.

– Ви не знаєте, яка тут вирубка йде?

– Вибіркова санітарна. Попередньо приїжджає група, роблять відводу, є позначення на деревах необхідні. Все, далі все офіційно в лісництві.

– Скільки в день працівники вивозять лісу? – запитуємо.

– Я вам нічого не можу сказати.

– Ви ж майстер лісу, так?

– Так.

– Ви маєте знати цю інформацію?

– Всі питання – в лісгоспі.

Згодом майстер лісу дав нам свій телефон, бо на зв’язку був його начальник.

– Хто може пояснити нам, чому тут розпочали вирубку? – запитуємо.

– З цим питанням зверніться… Розумієте, Павло Земляной – майстер лісу, він там виконує роботу іншу. Він займається заготівлею.

– Як вас звати? Яка у вас посада?

– Я можу казати, а можу не казати.

– Якщо ви посадова особа, то ви зобов’язані повідомити вашу посаду.

– Звертайтеся офіційно… І все вам розповімо. Дякую.

– Як вас звати? Яка у вас посада?

– … (кинув слухавку)

У телефоні свого колеги пан-начальник був підписаний як Микола Романюк. Він є лісничим Горохівського лісництва. А згідно з актом лісосіки, ще й начальником лісопункту, де триває вирубка.

Журналісти «Сили правди» приїхали у контору Горохівського лісництва, аби поспілкуватися з Миколою Романюком, однак його там не застали. Натомість помічника лісничого Олега Галтмана візит журналістів не спантеличив. Щоправда і він не зміг назвати причину рубки. Каже, хвороб багато.

«Майстер лісу ходе по лісу і дивиться, що де що робиться. Коли бачить, що починають насадження всихати, то повідомляє, що дерево підлягає вирубці. Серед хвороб може бути морозобій, лопух, всихання листя, коренева губка, гниль… Ну, багато факторів. Ділянка устовблена, підписана. Дерева пронумеровані», – розповідає Олег Галтман.

Дерева рубають через гриби?

Санітарну вибіркову вирубку у 17-му виділі 108 кварталу в урочищі Ковбань Луцького району розпочали у травні 2024 року. Згідно повідомлення про погіршення санітарного стану, ознаки захворювання на деревах цьогоріч у березні виявив той самий майстер лісу Павло Земляной, з яким спілкувалися на місці вирубки. А підписав – помічник лісничого Олег Галтман, якого застали у лісництві.

Згідно з повідомленням про погіршення санітарного стану лісу, дерева вбивають… опеньки осінні. Як Павло Земляной навесні виявив на деревах осінні гриби, залишається загадкою.

– Мені цікаво знати, що не так із цим стовбуром? – запитуємо лісівника.

– Для того є спеціаліст, – відповідає чоловік.

– А ви не розкажете?

– Зверху може бути нормальне, а є морозобойне, то ви не побачите. То треба до інженера.

У відповідь на повідомлення про погіршення стану дерева в урочищі Ковбань обстежували лісопатологи філії «Вінницялісозахист» державного підприємства «Київлісозахист».

«Там червоний дуб, граб… Здебільшого всихання. Там вибірка невелика, 20 кубів на гектар. Нічого страшного там нема. Ми кількість дерев не зазначаємо, лише, що пошкоджено 20 відсотків насаджень. Сухостій вже ніякої загрози не несе, хіба що може впасти. А ті дерева, на яких є гриб, треба забирати, бо хвороба буде розноситись», – пояснив заступник начальника філії «Вінницялісозахист» Олександр Болюх.

На основі акту лісопатологів лісівники склали перелік заходів для поліпшення санітарного стану лісу та інші документи. Зокрема, акт лісосіки й технологічну карту, де описано схему вирубки на ділянці. Ці документи знову ж таки підписав майстер лісу Павло Земляной, а також головний лісничий Микола Романюк.

Головний документ – лісорубний квиток, який фактично є дозволом на проведення санітарної рубки, на основі всіх цих документів видала головна спеціалістка відділу лісового господарства Північно-західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Людмила Ковальчук. Таким чином під вибіркову санітарну рубку потрапила територія площею 4,8 гектара Горохівського лісництва. Усього планували заготовити 254 кубометри деревини.

Горохівське лісництво, де вирішили провести «оздоровлення», підпорядковується філії «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» державного підприємства «Ліси України», тож звернулися туди за поясненнями.

– Місцеві жителі до нас звернулися і вважають, що рубка є незаконною і вирубують більше лісу, ніж потрібно. Чи дійсно це так? – запитуємо.

– Це бачення людей. Не кожна людина може бути спеціалістом в лісовій галузі. Державна лісова охорона постійно обстежує лісові масиви. Якщо бачить якісь всихання, вони просто сигналізують в адміністрацію. Ми робимо виклик на лісопатологічне обстеження. Вони приїжджають, роблять обстеження. Далі ми складаємо перелік санітарно-оздоровчих заходів. Заготовлена, деревина виставляється на торги. Ми направляємо у Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр асортиментну структуру, яка є на цій ділянці, і вже відповідно вони проводять торги по тій деревині, – каже головний лісничий Володимир-Волинського лісгоспу Микола Іваницький.

«Там всі дерева живі»

Журналісти «Сила правди» звернулася до експертів громадської організації «Екодія» й показали знімки зрубаних дерев, аби почути думку фахівців та більше дізнатися про вплив на дерева опенька осіннього.

– Я так розумію, що це звичайні опеньки, які люди ріжуть. Просто вони для дерева шкідливі? – запитуємо.

– Так. Тоді на дерева поширюється «гіфа». Ця санітарна рубка дивна, бо гриби не можуть знищити ліс, лише якісь певні дерева. Рубка свіжа, листя ще не встигло зів’яти – крони виглядають нормально. Якихось суттєвих пошкоджень на стовбурах я не бачив. Цікаво й те, що лісівники у переліку з поліпшення санітарного стану вказали лише один захід «оздоровлення», – вирубку. Є припущення, що там не було тих захворювань, про які йдеться. Тим паче, рівномірно ріжуть, тому це більше схоже на планову вирубку, щоб отримати якісну деревину. Однак, не можу стверджувати, – зазначив фахівець зі збереження екосистем ГО «Екодія» Богдан Кученко.

Також журналісти «Сили правди» звернулися до колишнього співробітника Волинського облуправління лісового та мисливського господарства (нині Поліський лісовий офіс) Віталія Жабчука. Чоловік проживає у селі Ковбань, поблизу якого й тривала санітарна рубка. До слова, чоловік і сам колись працював лісничим і навіть очолював відділ у Волинському облуправлінні лісового та мисливського господарства. Ми показали лісівнику з досвідом відео та фото, які зняли на місці вирубки. 

«Лежать крони, лежить гілля з зеленим листям. Мертве дерево не буває облистяне. При санітарній рубці практично не буває ділової деревини, то вже дерево, яке віджило, а тут живе дерево. У вас – вибіркова рубка… Але вона – для вибору ділової деревини, щоб взяти ділову деревину. Поки є шанс назбирати більше грошей, вони його не упустять», – каже ветеран лісової галузі.

За словами Віталія Жабчука, незаконні вирубки у Горохівському лісництві не новинка – у 2013 році місцеві лісівники вже знищували здорові дуби поблизу його села для подальшого продажу.

«У 2010 році мене звільнили, а в 2013-му році я поновлювався. Тоді випадково побачив ту вирубку. Там просто лежали сортименти звичайного дуба, цінного. Його спеціально відбирали і одразу різали. Навіть документів ніхто не оформляв», – зазначив Віталій Жабчук.

Ні журналісти, ні експерти-екологи не помітили захворювань на свіжозрубаних дубах. Тим часом лісівники традиційно ігнорують питання та не відповідають на офіційні запити. Така поведінка, напевно, може свідчити тільки про одне – є що приховувати. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити