image
 |  2 25 Квітня 2022 | 14:17

«Пакунок малюка» в умовах війни: що змінюється і які тепер умови

На час війни в Україні змінили умови витрати грошової компенсації «пакунку малюка». Нині батьки можуть придбати за ці гроші те, що їм наразі справді необхідно, — зняті обмеження розраховуватися цими коштами лише за дитячі товари та виключно в закладах торгівлі, які приєднались до реалізації пілотного проєкту.

Хто може отримати «пакунок малюка» і який розмір компенсації?

Таке право мають громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які в установленому законодавством чи міжнародними договорами України порядку в’їхали в Україну та постійно або тимчасово проживають на її території, або ж тимчасово перебувають в Україні; особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, якщо вони народили дитину.

У разі відсутності «пакунка малюка» в пологовому будинку, заява про його отримання подається отримувачем до структурного підрозділу з питань соцзахисту населення державної адміністрації, виконавчому органу сільської, селищної, міської ради за місцем проживання чи перебування отримувача. Але робиться це не пізніше як через 30 календарних днів з дня народження дитини.

Водночас, у разі народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я, отримувач має право звернутися за отриманням «пакунка малюка» до місцевого структурного підрозділу з питань соцзахисту населення за місцем його проживання або перебування протягом року з дня народження дитини.

Грошова компенсація призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини. Розмір грошової компенсації становить 6300 грн.

Зміни на період воєнного стану

У зв’язку із введенням на території України воєнного стану Кабмін прийняв постанову від 05.03.2022 № 204, якою:

  • надано можливість переказу коштів грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» на будь-який рахунок, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк», у разі неможливості відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом використання в АТ КБ «ПриватБанк»;
  • знято обмеження щодо здійснення розрахунків виключно на дитячі товари та виключно в закладах торгівлі, які приєднались до реалізації пілотного проєкту відповідно до Порядку та умов реалізації пілотного проєкту «Монетизація одноразової натуральної допомоги, пакунок малюка» у 2020 — 2023 роках;
  • встановлено, що кошти грошової компенсації, невикористані протягом 12 місяців з дня зарахування, не будуть повертатись на рахунок Мінсоцполітики та залишаться на рахунках отримувачів грошової допомоги.

Цікаві цифри

Кількість «пакунків малюка» в регіонах, наявних до видачі, — понад 22,8 тис. комплектів.

За оперативною інформацією, отриманою від Національної соціальної сервісної служби України, у поточному році одноразово натуральною допомогою «пакунок малюка» забезпечили понад 19,4 тис. дітей.

Нацсоцслужба у 2022 році провела перерахунок коштів грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» для понад 34,1 тис. осіб на загальну суму 216,7 млн грн.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити