image
 |  18 23 Квітня 2022 | 14:52

Пасхальний код: що означають прикраси на пасці

Кожна прикраса на пасці має своє символічне значення. Українці здавна вірили, що формуючи відповідний декор, можна запрограмувати майбутнє, своє або членів сім’ї.

Паска – окраса великоднього кошика, тому вона має бути не тільки смачною, але й обов’язково гарною. Хоча печуть пасок багато, але з-поміж усіх для освячення обирають найкрасивішу та найрівнішу.

Кожна прикраса має своє значення

Є традиція пекти паски окремо для кожного члена сім’ї і по-особливому їх прикрашати.

У давнину господині задумували паски на кожного родича і за їхнім зовнішнім виглядом визначали майбутнє сім’ї. Для дідусів і бабусь на пасці виробляли хрест, для батька – дубовий листок, коси, для матері і дітей – ружі, для дівчат на виданні – двох голубів (щоб були у парі), коси, квіти.

Найпоширеніша прикраса – хрест

У дохристиянські часи його називали чотирирогом. Він символізував чотири пори року, чотири сторони світу, чотири вітри тощо.

Колесо (коло) на пасці означає майбутнє небесне життя, безмежну Божу любов.

Поширений символ на пасці - сонце

Для нього розкачують смугу тіста, на якій з одного боку насікають зубці. Цією стрічкою зверху на пасці оперізують хрести, квіти, пташки. Тоді стрічка утворює велике коло, з якого назовні виступають зубчики, що нагадують промені сонця. Сонце в українців є знаком світла і життя.

Коси символізують достаток, добробут, родину

Голуби з тіста – мир, Святий Дух

Дубові листочки означають чоловічу силу та міцність

Квіти – жіночу вроду

Жайворонки – працьовитість, молодість

Колоски – ріст, здоров’я, родючість.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити