image
 |  0 24 Жовтня 2018 | 15:08

Пенсіонери знайшли на городі скарб XV століття (ВІДЕО)

Подружжя з Житомирщини Раїса та Анатолій Піндаки знайшли на городі 90 срібних чеських монет XIV-XV ст.
"Це було ввечері, темніло, я вийшла на город і побачила такі сині ґудзики. Не подумала, що це можуть бути гроші, взяла їх у кишеню халата і пішла додому. Вже в хаті разом із чоловіком розгледіли: це монети. Повернулися знову на город і очам не повірили. У бур'янах лежав розбитий глечик, а поряд розсипані монети", - згадує жінка, повідомляє tsn.ua.

Хата пенсіонерів розташована на пагорбі, найвищій точці села. Історики припускають: тут на межі XIV-XV ст. жив місцевий староста Гроза. Скарб, імовірно, належав йому.
"Ці монети - празькі гроші - ходили у Європі та Україні кілька століть. На ті часи це були величезні гроші. Лише за одну таку монету можна було купити корову", - каже місцевий краєзнавець Володимир Лукашенко.

За сучасними цінами, одна така монета коштує від 200 до 300 грн. Проте пенсіонери передали знахідку до Коростенського музею.
"Що я заробив своїми руками, то моє, а скарб належить народу. Сподіваюсь, що земля, де знайшли монети, віддячить гарним врожаєм", - говорить Анатолій Піндак.

Цей вчинок вразив істориків. Кажуть, вперше за кілька десятирічч люди добровільно передали знайдений скарб музею. Нині монети у сховищі, їх ретельно вивчають історики.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити