image
 |  2 13 Листопада 2017 | 09:27

«Перехрестя семи шляхів» волинських художниць

Знані в мистецьких колах художниці-сестри Світлана Федосєєва та Алла Марковська 10 листопада у КМЦ Володимира-Волинського представили глядачам спільну персональну виставку картин «Перехрестя семи шляхів».

Світлана Федосєєва закінчила Луцький педагогічний інститут імені Лесі Українки, за спеціальністю – історик. У 1995–2007 роках працювала науковим співробітником Володимир-Волинського історичного музею, її стараннями оформлено чимало вітрин в експозиції музею. Від 2007 року і донині працює завідуючою відділом наукових досліджень державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир».

Її змістовні екскурсії по Володимиру-Волинському знайомі туристам з України і з-за кордону. Захоплюється фантастикою та історичною реконструкцією, видала фантастичну повість.

Сестра Світлани - Алла Марковська – це людина в якій поєдналися талан художника та письменника фантаста. Чудовими ілюстраціями художниці оформлено багато книг українських авторів, зокрема Наталії Дев`ятко «Скарби примарних островів», серія перевиданих творів І. Франка: моя франкіана. Видавництво «Клуб сімейного дозвілля» випустило серію книг художниці – вчимося малювати. Також пані Алла ілюструє журнал «Український фантастичний оглядач».

На виставці «Перехрестя семи шляхів»  експонується понад 20 робіт на полотні Світлани Федосєєвої. Картини виконані в техніці абстракціонізму таким чином, що глядач повинен добре задуматися, поміркувати над тим, що хотів своїм твором сказати автор.

Алла Марковська привезла до рідного міста серію ілюстрацій до фентезі Наталії Дев`ятко «Скарби примарних островів».

З вітальним словом до художниць звернулися начальника відділу культури і туризму міськвиконкому Дмитро Терьохін, директор художньої школи Адам Михалик, науковий працівник історичного музею Богдан Янович, науковий працівник ДІКЗ «Стародавній Володимир» Романна Кучерява, писанкарка Леся Домбровська. Музичні вітання подарував Олександр Стемковський, а власні вірші – місцева поетеса Тетяна Ткачук. 

А далі слово мали самі винуватиці свята.

Світлана Федосєєва розповіла, що вперше спробувала малювати у 2002 році:

«Я не знаю теорії взагалі. Я просто починаю малювати і в якийсь момент розумію, що повинен бути інший колір інша форма, лінія. Але малювати мені дуже подобається, я роблю це з задоволенням. Коли починаю малювати – відпочиваю. Це інший світ, інша уява, інша реальність. Мені подобається бувати в інших  реальностях. Картини для мене теж інша реальність в яку потрапляю. Я створюю певний простір і на більшості моїх картин, все ж таки космос, таким яким я його уявляю. Не обов’язкового самі простори космосу – це можуть бути планети, дивні міста, дракони. У моєму розумінні дракони – це дуже розумні істоти».

Алла Марковська зауважила, що назва виставки «Перехрестя семи шляхів» невипадкове, а є підсумком певного життєвого етапу.

Пані Алла розповіла, що завжди хотіла бути ілюстратором. І хоч шлях до цього був досить важким, адже з появою комп’ютерів переключилася на них: була і технічним та художнім редактором і у видавництві, і у газеті. Та мрія стати художником-ілюстратором її не залишала. Приїхавши до Львова опинилася в тій сферу, де могла досягти своєї мети. Пройшлася по видавництвах і багато видавництв її прийняли, давали ілюструвати книги спочатку маловідомих письменників, потім навіть Івана Франка.

«Нам важливо подивитися на наші роботи вашими очима, бо коли ти твориш ти не розумієш як будуть сприйматися твої роботи. Коли через призму інших очей дивишся на свої роботи бачиш куди можна ще піти, що шукати», - зазначила Алла Марковська.

Оглянути виставку талановитих сестер та поринути у світ фантазії можна щодня у верхньому залі Культурно мистецького-центру. Виставка діятиме протягом місяця.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити