image
 |  4 21 Березня 2022 | 20:19

Пережив концтабори, та загинув від рук рашистів: окупанти вбили 96-річого харків'янина

Внаслідок обстрілу російськими окупантами Харкова 18 березня загинув 96-річний колишній в'язень нацистських концтаборів Борис Романченко. У його будинок влучила російська ракета.

Про це повідомляє меморіал Бухенвальда та Дора-Міттельбау з посиланням на родичів Романченка.

Внаслідок обстрілу росіян у багатоповерховому будинку чоловіка стався вибух. Романченко пережив нацистські концтабори Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен.

Доповнено (17:53). Онучка Юлія Романченко розповіла «Суспільному», що снаряд влучив у квартиру її дідуся.

«Залишилися тільки кістки на панцерній сітці ліжка, як він і лежав. У тій квартирі на Салтівці прожив понад 30 років, останнім часом жив сам. Я пропонувала йому виїхати, але він відмовлявся. Він погано ходить, погано чує, не погодився їхати», — розповіла Юлія.

За її словами, наразі майже неможливо вивезти та поховати дідуся, оскільки район під постійними обстрілами. Вона розповіла, що приватні організації просять 23-25 тисяч грн, щоб поховати, та 5 тисяч грн, щоб вивезти загиблого.

У пресслужбі Харківської міської ради повідомили, що мер Ігор Терехов доручив допомогти родині вивезти та поховати 96-річного чоловіка коштом міської ради.

Борис Романченко активно виступав за збереження пам'яті про нацистські злочини та був віцепрезидентом Міжнародного комітету Бухенвальд-Дора. Чоловік відвідував заходи пам'яті, присвячені визволенню концтаборів.

Бухенвальд був одним із найбільших концентраційних таборів на території Німеччини, що розташовувався поблизу Веймара. З 1937 по 1945 роки там утримували приблизно 250 тисяч людей, із них приблизно 56 тисяч людей загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруські партизани зупиняють російські потяги, псують техніку

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити