image
 |  5 28 Січня 2022 | 13:13

Перший заступник голови Волиньради відвідав дві громади на Ковельщині (ФОТО)

Перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук (ВО «Свобода») з робочим візитом відвідав Велицьку та Голобську громади.

Про це інформують на сайті Волиньради.

Велицька громада, яка налічує 12 сіл, не належить до заможних об’єднань. Саме тут Юрій Поліщук запланував прийом громадян, адже, стверджує, це завжди один з індикаторів ефективності роботи місцевої влади. Однак, нарікань не було, натомість, місцеві мешканці переважно зверталися з клопотанням про виділення матеріальної допомоги на лікування чи реабілітацію. Про це від імені своїх підопічних – самотніх людей – просила і тутешня соцпрацівниця. Юрій Поліщук роз’яснив можливості та процедуру отримання матеріальної підтримки з фондів депутатів обласної ради.

Велицький сільський голова Віктор Ковальчук (ВО «Свобода») запевнив, що попри невеликі власні надходження, їх майже цілковито вкладають у соціальну інфраструктуру громади, а це – 3 школи, дві філії опорного навчального закладу, дитсадок з короткостроковим перебуванням дітей, центр культури та кілька клубів.

Перший заступник голови Волиньради зміг переконатися у цьому, відвідавши місцеву опорну школу. За кошти бюджету громади та цільової освітньої субвенції тут встановили пожежну сигналізацію, відремонтували та обладнали навчальні класи, актову залу, створили ресурсну кімнату для діток з особливими потребами та облаштували сучасні санвузли. Окрім того, в школі капітальна оновили харчоблок, на що минулоріч з обласного бюджету було спрямовано 700 тисяч гривень. Директорка Ірина Руднік висловила депутатам облради вдячність за цю інвестицію, але, одночасно, і прохання: у школі місцями протікає покрівля, а її заміну коштом лише місцевої казни не осилити. Юрій Поліщук зобов’язався представити клопотання на розгляд обласного депутатського корпусу, одночасно рекомендував співпрацювати з народним депутатом від округу задля спрямування частини інфраструктурної субвенції на вирішення проблеми.

За рахунок саме такої субвенції у школі-ліцеї села Підріжжя капітальна відремонтували дах та здійснили заміну електромереж. Щоправда лише на першому поверсі. Директорка Ірина Боймиструк продемонструвала разючу різницю в освітленні класів, до того ж, стверджує, нова електромережа економніша у споживанні. Юрій Поліщук повідомив, що в обласному бюджеті цьогоріч передбачено 1 мільйон гривень для заміни мережі електропостачання і у решті приміщень.

«Школа побудована у 1966 році, і з тих пір мережа не зазнавала змін. Це – питання не лише комфорту, а, найперше, безпеки», - аргументував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заява очільників органів місцевого самоврядування, обраних від ВО «Свобода», про відсіч вторгненню московського агресора

Проблему реконструкції водопостачання у Голобському психоневрологічному інтернаті Юрій Поліщук проаналізував разом з керівником цього обласного комунального закладу. Микола Пруд розповів, що подача води у заклад, де перебуває понад 70 підопічних, здійснюється посередництвом водонапірної башти. 30-тилітня конструкція постійно виходить з ладу, довелося придбати додаткове обладнання для очистки води. Проблема вирішується встановленням автоматичної помпи, що не потребує великих асигнувань. Однак, свого часу, з метою економії коштів на проєкті, документацію було виготовлено на комплекс робіт: одночасно реконструкцію водогону та утеплення будівель, а це – кількамільйонні інвестиції. Виготовлення ж окремого проєкту на заміну водонапірної вежі приблизно дорівнюватиме вартості насосів з їх встановленням.

Юрій Поліщук зауважив, що обмежене фінансування не повинно обмежувати пошук можливостей. Як варіант вирішення проблеми він запропонував під час оновлення проєктно-кошторисної документації, окрім коригування цін, також і передбачити виконання робіт в два етапи. Такі зміни вартуватимуть кількадесят тисяч гривень, і з’явиться реальна можливість для фінансування реконструкції системи водозабезпечення коштом обласного бюджету. Сторони домовилися, що до розгляду питання повернуться після консультацій з проєктантами.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити