image
 |  2 3 Липня 2023 | 09:46

Під час археологічних розкопок під Києвом знайшли літаки Другої світової війни

Іржаві уламки восьми британських винищувачів "Hurricane" ("Ураган") часів Другої світової війни знайшли закопаними в лісі в Україні.

Велика Британія відправила ці літаки до Радянського Союзу після нападу нацистської Німеччини на країну в 1941 році.

Вони були частиною пакету союзницької військової підтримки СРСР, яку оплачували Сполучені Штати за так званою схемою ленд-лізу.

Подібне законодавство використовує сьогодні уряд США для надсилання військової допомоги Україні, щоб допомогти їй вигнати російські сили зі своєї країни.

Про це інформує ВВС.News Україна.

Авіаційні експерти кажуть, що вперше в Україні знайшли останки такої кількості "Ураганів".

"Цей літак дуже рідко можна знайти в Україні, — каже Олексій Штан, колишній пілот авіакомпанії, який веде розкопки. "Це дуже важливо для історії нашої авіації, тому що тут раніше не знаходили літаків за ленд-лізом".

Літак Hurricane був "робочою конячкою" Битви за Британію — повітряної кампанії 1940 року, коли Королівські Військово-повітряні сили зруйнували спроби Німеччини вторгнутися до Великої Британії. Хоча його роль часто затьмарювалася новішим і більш адаптованим літаком Spitfire, "Урагани" фактично збили більше половини всіх ворожих літаків під час бою.

"Hurricane був потужним і легким у керуванні", — каже Штан. "Він був стабільним як гарматна платформа і підходив для недосвідчених пілотів. Надійний літак".

Загалом з 1941 по 1944 рік для підтримки радянських військових зусиль до СРСР було відправлено близько 3000 "Ураганів". Більшість з них були або знищені в бою, або пізніше розібрані на частини.

Деякі Hurricane були навмисно розбиті та сховані після війни, щоб Радянському Союзу не довелося сплачувати кошти Сполученим Штатам. Згідно із законодавством про ленд-ліз, СРСР був зобов'язаний оплатити будь-яку передану військову техніку, яка залишилася неушкодженою після закінчення військових дій.

Вірогідно, така ж доля спіткала 8 винищувачів Hurricane, знайдених схованими в лісі на південь від Києва.

З них забрали прилади, радіостанції, кулемети та будь-який корисний металобрухт. Потім їх перетягнули тракторами з сусіднього аеродрому, розбили і без церемоній скинули в неглибокий яр. Потім бульдозери їх засипали землею.

Дослідники виявили залишки літаків нещодавно після того, як неподалік було знайдено нерозірвану бомбу часів війни. Решту яру перевірили за допомогою металошукачів і знайшли британські винищувачі.

Зараз Національний музей авіації України проводить кропіткі ручні розкопки цього місця. Співробітники прагнуть ідентифікувати якомога більше літаків, щоб їх можна було знову зібрати та виставити на показ.

Керівник наукової частини музею Валерій Романенко каже, що "Урагани" відіграли важливу роль в історії України.

"Hurricane є символом британської допомоги в роки Другої світової війни, так само як ми дуже цінуємо британську допомогу зараз", — говорить він. "Велика Британія зараз є одним з найбільших постачальників військової техніки в нашу країну".

У 1941 році Велика Британія була першою, хто масово почав постачати винищувачі Радянському Союзу. Зараз Британія є першою країною, яка надає українським збройним силам крилаті ракети Storm Shadow.

Вважається, що на сьогоднішній день у світі існує лише 14 відновлених Hurricane, здатних літати.

Після німецького вторгнення СРСР втратив багато бойових літаків і гостро потребував винищувачів. Спочатку на допомогу в Арктику було відправлено кілька ескадрилій "Ураганів" Королівських ВПС.

Але незабаром британські льотчики залишили їх, і літаки взяли собі радянські пілоти. Записи показують, що багато хто з них не любив Hurricane, вважаючи його недостатньо потужним, озброєним і незахищеним.

До кінця війни він вважався застарілим і використовувався в основному для заходів протиповітряної оборони.

Вісім "Ураганів", знайдених на південь від Києва, використовували для захисту основних транспортних вузлів - особливо залізничних вокзалів і вузлів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні Каховського водосховища виявили рештки старовинної козацької церкви, яку малював Шевченко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити