image
 |  4 28 Листопада 2018 | 11:46

Під Луцьком підприємство викидає у повітря отруйні речовини

У селі Струмівка Луцького району ТзОВ «Технологія Базальту», що виробляє утеплюючі матеріали, викидає шкідливі речовини в атмосферу.

Про це інформують у Волинській ОДА.

За словами начальника ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Богдана Лозинського, розглянули два колективних та одне індивідуальне звернення громадян щодо перевищення вмісту шкідливих речовин в повітрі. Відтак, працівники Держпродспоживслужби двічі провели відповідні дослідження, які виявили перевищення концентрації фенолу в повітрі на 30-90 % від норми за 235-300 метрів від території заводу.

З метою визначення масштабів розповсюдження забруднюючих речовин, 19-21 вересня цього року проведено відповідні дослідження, при яких вивчено 10 зразків повітря в межах житлової забудови. Виявили перевищення концентрації фенолу майже в 2,5 рази на відстані 395 метрів від заводу.

«Це дає нам підставу стверджувати, що не лише в санітарно-захисній зоні, яка становить 300 метрів, а й за її межами, шкідливі викиди перевищують допустиму концентрацію в повітрі. Головним управлінням, на основі результатів досліджень, підготовлено та видано припис про усунення причин та умов, що сприяють забрудненню повітрю. Зобов’язано адміністрацію підприємства вжити заходів для ліквідації ситуації щодо забруднення атмосферного повітря. Усі терміни погоджені з адміністрацією заводу. Проте, незважаючи на це, 22 жовтня припис та результати дослідження були оскаржені в суді», – повідомив посадовець.

Начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Дмитро Новохацький зауважив, що на території підприємства виявлено 11 стаціонарних джерел викидів шкідливих речовин. Разом із тим, відповідних дозвільних документів на це у них немає.

Але юристконсульт підприємства «Технологія базальту» Алла Коптєва має власне бачення цієї проблеми. Зважаючи на те, що працівники Держспоживслужби не повідомили представників заводу про проведення аналізу атмосферного повітря, їх результати можна вважати недійсними. Окрім того, спеціалісти відомства не надають відповідних висновків, без яких вони не можуть отримати дозволів на шкідливі викиди в атмосферне повітря. Відтак, припиняти роботу підприємства, незважаючи на скарги місцевих жителів, не будуть, а також вкотре звертатимуться до суду.

Як зазначив перший заступник голови ОДА Олександр Киричук, ще у вересні поточного року відбулася зустріч з керівником підприємства. Зокрема, він пообіцяв до жовтня запропонувати декілька варіантів вирішення питання та встановлення спеціального обладнання, що унеможливить викиди шкідливих речовин в повітря. Однак, ніяких кроків на шляху вирішення конфлікту зроблене не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через дії голови ОСББ мешканці будинку у Луцьку - без води (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити