image
 |  0 24 Листопада 2020 | 19:55

Під Луцьком уперше за півстоліття очистили біоставок (ВІДЕО)

Вперше за 50 років під Луцьком очистили біоставок. Викачали майже 20 тисяч метрів кубічних мулу. Витратили майже мільйон гривень.

Про це розповів Суспільному головний інженер "Луцькводоканалу" Сергій Строк.

Очисні споруди приймають стоки з усього Луцька і 15-ти навколишніх сіл, - розповів Сергій Строк. Замінений шибр - запірна установка, що регулює рівень води. Площа очищеного ставка - орієнтовно 3 гектари. 

Очищення біоставка, в якому відстоюється вода перед злиттям у річку Стир, коштувало майже мільйон гривень, - каже головний інженер Сергій Строк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині селяни «здали» порушника на річці (ФОТО)

Нині вода, що після очищення зливається у Стир, має меншу концентрацію фосфатів, амонійного азоту, заліза, інших забруднювальних речовин, аніж це було до очищення біоставків, - каже заступниця начальника лабораторії Інна Денисюк.

"Було майже на гранично допустимих нормах, до 80 міліграмів на дециметр кубічний, то зараз є від 50 до 50 в межах. Фосфати були до 6-ти, зараз йде від 4-ох, до 5-ти", - розповідає він.

Обладнання очисних споруд зношене і щоб модернізувати усе, ще потрібно майже півтора мільярда гривень, - каже головний інженер "Луцькводоканалу" Сергій Строк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проведення святкових заходів у Луцьку залежить від епідеміологічної ситуації в місті

Нагадаємо, у серпні 2019 року заступник директора "Луцькводоканалу" з управління інвестиційної діяльності Анатолій Марчук розповідав Суспільному, що очисні споруди та каналізаційну мережу мають намір модернізовувати з 2021-го року. Тоді підприємство включили в проєкт на майже 11 мільйонів євро на реконструкцію мереж та станцій. Європейський банк надав 5 експертів з різних країн, які допомагали з підготовкою документації, робили стратегічну програму розвитку на 30 років.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити