image
 |  230 13 Березня 2024 | 20:12

Підняли прапор України: литовські школярі відмовились брати участь у змаганнях разом з росіянами

Литовські підлітки відмовилися від участі у змаганні з робототехніки в Італії через небажання співпрацювати із росіянами в одній команді. Спершу вони просили не допускати членів країни-агресора, утім, організатори школярів проігнорували.

Про це повідомляє Обоз.ЮА, пише ВолиньЮА. 

Натомість ті вирішили провести мовчазну акцію протесту, піднявши литовський та український прапори, за що їх дискваліфікували.

Росіян, попри дворічне повномасштабне вторгнення в Україну та 10-річну війну, досі толерують на міжнародних змаганнях. Як стверджує литовський мовник LRT, постраждали від несправедливості організаторів аж дві команди, одна з яких мала величезні шанси на перемогу й можливість вирушити до Х'юстона, США.

"Сьогодні 2 литовські команди, Litbot і Lituanica X, пожертвували усім, але нічого не втратили. Команди були дискваліфіковані (вводячи в оману цінності FTC – підтримати рашистів), нагород вони не отримали, але завоювали серця всіх литовців і вільного світу!" – прокоментував представник однієї з команд Юстас Гавенас у Facebook.

Чоловік підтвердив, що підлітки зверталися до організаторів щодо дискваліфікації росіян, а натомість їх проігнорували. Школярі вирішили, що для них головніше зберегти власні принципи, аніж боятися втратити шанс.

"З першого моменту, коли литовські команди дізналися, що росіяни братимуть участь у чемпіонаті в Італії, їм довелося переосмислити всю свою діяльність. Унікальний шанс чи цінності? Одне рішення – списати всю свою працю або відстоювати принципи за свободу, за демократію, за одноклубника українця. Протестувальники звернулися з проханнями не допускати росіян до участі – організатори відхилили рішення. Було прохання не ставити в команду з росіянами – обіцяли, але не виконали", – зазначив він.

Під час проведення змагань школярі підняли литовський і український прапори й влаштували мовчазну акцію протесту, через що їх дискваліфікували.

"Вони ухвалили таке рішення – відмовилися брати участь у змаганні з росіянами, втратили такі необхідні для своїх команд очки, хоча були одними з лідерів у цих змаганнях. Вони просто підняли прапори Литви та України й тримали їх увесь час, поки пробігали тяжкі хвилини їхньої неіснуючої боротьби. Багато з них, напевно, тремтіли всередині, можливо, героїчно стримуючи сльози. Але це були найсильніші хвилини їхнього мовчання та опору. Такого, чого не можуть зробити багато наших спортивних федерацій і олімпійський комітет", – написав Гавенас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову втрата: на війні загинув Герой з Волині

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити