image
 |  4 8 Грудня 2018 | 18:34

Пільги для студентів: чи готові лучани платити 7,5 гривні за проїзд?

Окремі студентські кола заявили про готовність вийти 10 грудня на акцію протесту до приміщення Волинського окружного адміністративного суду з вимогою запровадити пільговий проїзд у автобусах Луцька для студентів у розмірі 2,5 грн. Натомість представники міської влади акцентують, що бюджет Луцька просто не потягне пов’язані з цим відшкодування перевізникам, до того ж пільговий проїзд для студентів діє в тролейбусах. Управлінці не виключають у складеній ситуації також політичного підтексту. 

 Про це йшлося 7 грудня під час ефіру ТРК «Аверс»,- пишуть Волинські новини

Перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад нагадав, що з 1 січня 2016 року перестала діяти постанова уряду про відшкодування вартості пільгового проїзду з державного бюджету. Відтоді це зобов’язання переклали на міський бюджет. 

«Із 2016 року місто в цьому плані залишилося сам на сам. Єдиним соціальним транспортом у нашому місті є тролейбуси, користуватися пільговим проїздом у яких мають право не тільки лучани чи волиняни, а приїжджі з усієї країни. Цим користуються і студенти, які їздять тролейбусами за 1 гривню», – сказав Григорій Недопад. Він зауважив, що Луцьк на 80% забезпечений контактною мережею, тому тролейбусами можна дістатися до будь-якого навчального закладу міста. Окрім того, міськрада реалізовує програму «Міський тролейбус», відповідно до якої прагне отримати під малий відсоток кредит для придбання близько 30 нових тролейбусів і реконструкції наявної контактної мережі. 

Так, зараз у Луцьку нараховується приблизно 11 тис. студентів денної форми навчання та 4 тис. заочників. Для того, аби забезпечити їм пільговий проїзд у автобусах міста на рівні 50 % від повної вартості квитка, із бюджету міста щороку потрібно було би виділяти близько 20 млн грн. Як зазначив Григорій Недопад, така ситуація була б вигідною передусім перевізникам, які вимагали б від міста відшкодування пільгових проїздів студентами.

«На круглому столі, який відбувся 21 листопада за участю студентів, ми пояснювали, що таких коштів у бюджеті просто не передбачено», – акцентував перший заступник. 

Секретар міськради, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт звернув увагу, що у випадку запровадження пільгового проїзду для студентів міська рада змушена було би зняти ці 20 млн грн із інших статей видатків бюджету, наприклад із будівництва доріг, дворів, капітальних ремонтів шкіл, садочків, медичних закладів. 

«Так, ми можемо потратити міський бюджет на перевізників, які в результаті будуть повільно їздити, адже не буде доріг. Загалом робота з бюджетом – це баланс. І бюджет завжди всіх не задовільняє, тому що, коли ми ремонтуємо один двір чи вулицю, мешканці сусідніх дворових територій обурюються, чому ремонтні роботи не проводять у них. Однак ми намагаємося утримувати цей баланс і не хочемо займатися популізмом. Із точки зору здорового глузду, ми вибираємо оптимальні варіанти», – сказав Григорій Пустовіт. Він пригадав, що, наприклад, цього року місто не отримало вчасно субвенції від держави у розмірі близько 30 млн грн, потрібних на зарплату медикам і освітянам, а також забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет, тож міськрада була змушена перерозподіляти бюджетні видатки, аби виплатити зарплати людям.
«Хочу сказати, що пільгового проїзду в луцьких автобусах для студентів ніколи не було. Проїзд у автобусах міста для студентів завжди був 100-відсотково проплачений. І студенти завжди користувалися тролейбусами, де зараз мають знижку на проїзд у розмірі 33 %. Це норма. В інших містах ситуація така ж, тобто це загальноукраїнська практика. Тож чому саме зараз піднімається це питання? А тому, що це початок виборчої кампанії. Ми бачимо, як студентів використовують для досягнення своєї мети окремі політичні кола», – зауважив секретар міськради. 

Та пригадав, що подібну пропозицію про пільговий проїзд у маршрутках для студентів віком до 18 років під час громадських слухань вносила депутатка міськради від «Самопомочі» Алла Надточій. До того ж, особа, яка організовує протести, студент Віталій Сніжко, влаштовував приїзд до Луцька нардепа від «Самопомочі». 

Член виконавчого комітету Ігор Алєксєєв зазначив, що в постанові Кабінету міністрів за 1999 рік дійсно прописано можливість пільгового проїзду для студентів, однак це питання має вирішуватися на рівні області.

«Цією постановою саме Кабмін був зобов’язаний відшкодовувати вартість пільгового проїзду, від чого і відмовився з 2016 року», – наголосив Ігор Алєксєєв. 

Також він відзначив: не виключено, що найближчим часом, зокрема у зв’язку з запровадженням воєнного стану, Україну чекатиме новий обвал гривні.

«Давайте уявимо таку ситуацію. Обвал гривні може відбутися в будь-який момент. Це зразу призведе до зростання цін на пальне й перевізники просто повідомлять міську владу, що не виїдуть на маршрути, бо їм це економічно невигідно. Якщо до цього ще й додати ситуацію з пільгами для студентів, то що ми отримаємо? Тоді всі будемо ходити в місті пішки», – зазначив член виконкому. 

Окрім того, він розповів, що, оскільки в міському бюджеті немає коштів для пільгового проїзду студентів, перевізник змушений буде підняти вартість проїзду до 7,5 грн, аби студенти змогли їздити в автобусах міста за 2,5 грн.

«Я не готовий обговорювати ці речі, тому що це мильна бульбашка», – заявив Ігор Алєксєєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцькі студенти протестуватимуть через відмову в пільговому проїзді 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити