image
 |  2 12 Січня 2021 | 21:00

Після 16 січня можна офіційно скаржитись на відмову обслуговувати українською

Після 16 січня споживачі зможуть надсилати скарги мовному омбудсмену щодо відмови в обслуговуванні українською мовою.

Про це йдеться в повідомленні Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня у мережі Facebook. 

Кремінь наголошує, що спочатку варто спробувати владнати ситуацію на місці та попросити працівника обслуговувати державною мовою. 

У разі відмови, звернутись до керівництва закладу або на "гарячу лінію" установи: торговельної мережі, АЗС, аптеки тощо. 

Якщо і там буде відмовлено необхідно зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо) та дані суб'єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти суб'єкта).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі набирає обертів розслідування щодо ексглави «Укравтодору»: керував ОЗГ і «обілечував» іноземні компанії

Далі протягом шести місяців з дня виявлення заявником порушення слід подати скаргу.

"Подати скаргу до Уповноваженого на поштову адресу 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, електронну скриньку [email protected] або заповнити відповідну форму на сайті Уповноваженого www.mova-ombudsman.gov.ua.У скарзі обов’язково має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, викладено суть скарги, який саме суб'єкт/працівник суб'єкта, коли, за якою адресою, яким чином порушив право скаржника.Рекомендуємо також додати докази на підтвердження. Письмова скарга повинна бути підписана заявником із зазначенням дати", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська облрада скликає позачергову сесію, аби не допустити підвищення тарифів для населення

Як нагадує "УП", з 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування має перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами, хіба що ті попросять звертатися до них іншою мовою. 

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови зможе в разі систематичних порушень мовного законодавства штрафувати підприємство.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити