image
 |  4 3 Березня 2020 | 23:36

Після успішних трансплантацій у Ковелі люди наважилися на рішучий крок

Трансплантацію нирки вперше у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги провів разом із командою волинський хірург, ковельчанин Олег Самчук. Це була родинна трансплантація: мама поділилася ниркою з сином, бо підійшла як донор, але він не міг зважитися на операцію. Рішення, – каже, – ухвалив, коли побачив успішні трансплантації в Ковелі.

Цими вихідними у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги провели родинну трансплантацію нирки. Про це повідомив головний лікар лікарні Олег Самчук.

Пацієнт – 36-річний Дмитро Капущенко з Кривого Рогу, батько двох дітей. Вісім останніх років він жив на діалізі. Від ускладнень майже втратив слух. За цей час від ниркової недостатності помер його рідний брат, який не захотів жити зі «штучною ниркою».

За словами лікаря-уролога Максима Овечко, під час операції не було ніяких ускладнень. Спершу був забір органа у мами – Любові Славінської, потім трансплантація нирки сину. Працювали дві бригади лікарів. Трансплантація тривала 4 години. Все минуло успішно: нирка запрацювала одразу, донор та реципієнт почуваються добре.

Чоловік поки в реанімації, його стан стабільний і на другу добу після операції у нього почав покращуватися слух.

«Чоловік якось сумнівався , щоб не нашкодити мамі. Ми вирішували зі всією родиною - як це має бути і як наважитися. Мама була готова, вона завжди казала, що віддасть останнє, тому що син залишився один. На жаль, брат не зміг бачити себе у діалізі, відмовився і, на жаль, серед нас його вже не має...», - розповіла дружина пацієнта Ольга Капущенко.

Читайте також: Демонтаж продовжується: на Старому ринку зменшується кількість контейнерів (ВІДЕО)

Головний лікар Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук каже, родинна трансплантація нирки у львівській лікарні проводилася вперше. У медзакладі уже готуються до посмертних пересаджень нирок і серця, згодом візьмуться за пересадку й інших органів.

«Зараз цю операцію ми провели безоплатно, за кошти спонсорів. Наступні всі операції у даному лікувальному закладі будуть робитися повністю безоплатно, тому що ми будемо входити в проекти пілотні від Міністерства охорони здоров’я і будемо отримувати кошти на проведення операцій. Таких закладів уже є 12 і ми хочемо стати одним з них», - каже головний лікар Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук.

У лікарні вже формується «лист очікування» на трансплантацію органів, - інформує UA:Волинь.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити