image
 |  85 16 Жовтня 2024 | 18:08

Півсотні хмельницьких прокурорів оформили інвалідність через корупційну схему очільниці МСЕК

Правоохоронні органи Хмельницької області знали про масштабну корупційну схему керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи, адже були її співучасниками. Так, 50 прокурорів, серед яких і обласний прокурор, змогли оформити інвалідність.

Про це пише головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов із посиланням на джерела та декларації хмельницьких правоохоронців.

Він вказує, що за рішенням головної лікарки МСЕК майже всі прокурори Хмельницької області виявилися людьми з інвалідністю 2 групи. Так, вони багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність — згідно з рішеннями наразі вже ексначальника Пенсійного фонду Олександра Крупи (сина начальниці МСЕК).

«Свідоцтва МСЕК від Тетяни Крупи захищали прокурорів та допомагали робити кар’єру в найзручніший спосіб. А пенсії від Олександра Крупи були маленьким приємним бонусом за співпрацю», — заявив Бутусов.

Журналіст зʼясував, що серед тих, хто отримав документи про інвалідність, є обласний прокурор Олексій Олійник. Загалом йому разом з дружиною виплатили 2,5 мільйона гривень. Зокрема, у 2023 році кожен із подружжя отримав по 251 260 гривень.

Загальна сума пенсій, яку 50 прокурорів зазначили у деклараціях, сягає щонайменше 54,1 млн гривень. Деякі оформлювали пенсії з 2016 року, а деякі — останнім часом.

А втім, масштаби важко підрахувати, оскільки близькі родичі прокурорів, які не служили у прокуратурі, також мають оформлену інвалідність, зазначає Бутусов.

З усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів пенсію у Крупи не оформив лише один прокурор — керівник Кам’янець-Подільської окружної прокуратури Олександр Гончар.

Доповнено о 17:05. Генеральний прокурор Андрій Костін підписав наказ про проведення службового розслідування через інформацію про цих 50 прокурорів. Службове розслідування охоплюватиме не лише обласну прокуратуру, а й перевірку інших органів прокуратури.

Комісія з проведення розслідування вже збирає інформацію та документи для з’ясування обставин.

Що передувало?

4 жовтня правоохоронці викрили керівницю медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) у Хмельницькій області, а також її сина — голову обласного Пенсійного фонду — на незаконному збагаченні на мільйони доларів. Наступного дня працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру очільниці обласної МСЕК та взяли її під варту.

Як стало відомо згодом, ім’я фігурантки — Тетяна Крупа. Її син Олександр та чоловік Володимир є засновниками ТОВ «СОЛАР-ІНВЕСТ», яке займається виробництвом сонячної електроенергії.

Відомо, що Крупу обрали до Хмельницької обласної ради від «Слуги Народу» та вона входить до Комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, освіти, науки, культури, релігії, молоді та спорту. Також на сайті облради повідомляли, що Крупа у 2021 році очолила депутатську групу «За сімейні цінності».

За словами правоохоронців, під час обшуків у родини Крупи знайшли майже 6 млн доларів у різній валюті лише готівкою. Окрім цього, за повідомленням ДБР, правоохоронці вилучили документи, які підтверджують незаконну діяльність посадовців та відмивання ними грошей через різні бізнес-проєкти. Під час слідчих дій керівниця МСЕК намагалась позбутися частини грошей, викинувши у вікно дві сумки, у яких було пів мільйона доларів.

7 жовтня Печерський райсуд Києва відправив Крупу під варту на два місяці з альтернативою застави у понад 500 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Внаслідок аварії загинула 69-річна жінка: деталі смертельної ДТП у Луцькому районі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити