image
 |  7 28 Липня 2021 | 12:55

Поблизу Затурець руйнують заповідні джерела, які дають початок річці Турія (ФОТО)

Поблизу історичного села Затурці на Локачинщині проводяться земляні роботи в зоні природно-заповітного об'єкта, яким є пам'ятка гідрології "Затурцівські джерела", які руйнують природні витоки річки Турія.

Про це ВолиньUA повідомив мешканець села Затурці тепер уже Володимир-Волинського району Віталій Кушнір.

Зі слів Віталія Кушніра, пам'ятка гідрології "Затурцівські джерела" (місцева історична назва "Безодня") внесена до Реєстру природньо-заповідного фонду ще рішенням Волинського облвиконкому №468 від 26 вересня 1977 року. Ця ж гідрологічна пам'ятка числиться і в оновленому 25 листопада 2020 року "Екологічному паспорті" Локачинського району.

Разом із тим, як інформує неайдужий мешканець селища, на цих територіях ПЗФ почалося неправомірне порушення природного середовища, що проявляєть ся у порушенні цілісності грунтового покриву, руйнуванні природних джерел, які дають початок і живлять річку Турія.

Більше того, на цих заповідних територіях розпочалося незаконне будівництво капітальних споруд, яке порушує природний баланс і руйнує цілісність історично складеного природного еколого-натуцралістичного комплексу цих місць та завдає непоправної шкоди природі.

На думку пана Кушніра, намагання забудовників перетворити витоки річки Турія на свою "вотчину" із подальшим будівництвом тут капітальних споруд (імовірно, рекреаційного комплексу з саунами та відпочинковими номерами) є неприпустимим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зламані дерева та розкидане гілля: показали наслідки буревію на Волині (ФОТО)

Із цього приводу Віталій Кушнір уже звернувся до керівництва Державної екологічної інспекції у Волинській області.

"Прошу Вашого невідкладного реагування на цю ситуацію та проведення позапланової перевірки законності таких дій забудовників та дій (бездіяльності) зацікавлених посадових осіб Затурцівської ОТГ, які заявляють про свою непричетність до цього. Та невже ці роботи могли б проводитися без відповідного дозволу сільської ради?!", - йдеться в листі на ім'я начальника ДЕІ в області Олександра Кралюка.

Віталій Кушнір просить у волинських екологів вжити вичерпних заходів щодо призупинення проведення подільших будівельних робіт на вказаній території на період проведення позапланової перевірки та отримання висновків за її результатами.

Окрім того, із проханням узяти це питання під свій особистий контроль Віталій Кушнір звернувся до депутата Волинської обласної ради від ВО "Свобода", секретаря постійної депутатської комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Олександра Пирожика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через ріст цін на олію зросла вартість світязьких пончиків

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити