image
 |  0 28 Листопада 2020 | 14:12

Початок Різдвяного посту: чим харчуватися та як дотримуватися

28 листопада починається 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня.

Його ще називають Чотиридесятницею і він останній, але найдовший у році. У часи раннього християнства віруючі постили 7 днів перед Різдвом, але з XII ст. тривалість посту збільшили. Його встановили, аби люди духовно зміцніли до дня Різдва Христового. Цьому сприяють: покаяння, молитва, утримання від пристрастей та справи милосердя, такі як допомога хворим або нужденним.

У цей час християни східного обряду не їдять м'яса, молочних продуктів та яєць. У понеділок, середу та п'ятницю заборонено вживати рибу й пити вино. Також діють заборони на розваги. Не можна: злитися, лукавити, сваритися, засуджувати кого-небудь, робити наклепи, гуляти весілля і тим більше вінчатися. Проте, хрестити дітей можна будь-коли. Не варто також займатися сексом.

Протягом посту можна вживати такі страви: картоплю та вироби з неї, пісний борщ, різного роду супи, гриби, каші, пісні млинці та вареники, свіжі, консервовані та квашені овочі, фрукти, ягоди, бобові, сухофрукти, горіхи, мед тощо.

У середу і п'ятницю можна вживати продукти рослинного походження без масла, сухоїдіння. По понеділках можна їсти гарячу їжу, але без масла. У вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа з маслом. Трохи поблажок у меню під час посту діє по суботах, неділях та на великі свята до 2 січня: Введення в Храм Пресвятої Богородиці 4 грудня, Андрія Первозванного 13 грудня, Миколи Чудотворця 19 грудня. Дозволяється вживати рибу, морепродукти та навіть вино.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ оновили перелік країн «червоної» та «зеленої» зон

Із 20 грудня по 5 січня настає період, коли піст посилюється. Риба і вино заборонені. Найбільш строгий пісний день припадає на Святвечір, 6 січня, тобто вечір напередодні Різдва. Цілий день віряни повинні утримуватися від їжі, поки на небі не з'явиться перша зірка. Після вечерні дозволяється гаряча їжа з маслом і традиційна солодка каша - сочиво.

Піст може бути послаблений для хворих, людей похилого віку, а також тих, хто важко фізично працює. Посту можуть не дотримуватись вагітні жінки та маленькі діти.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити