image
 |  2 1 Листопада 2021 | 19:51

Поголів’я ВРХ в Україні скоротилося майже на 90%

Яловичина, як один із популярних світових видів м’яса стає дедалі недоступнішим у раціоні споживання українців через довготривалу тенденцію до зниження поголів’я великої рогатої худоби та цінову політику.

Про це повідомляє УКАБ, - пише agronews.ua.

За даними Державної служби статистики України, станом на 1 жовтня в країні налічується 3,1 млн голів (у тому числі 1,6 млн корів), що на 6,7% менше ніж торік. Чисельність поголів’я ВРХ в Україні демонструє скорочення протягом багатьох років, що ставить під питання функціонування галузі в майбутньому. Так, за роки незалежності України поголів’я великої рогатої худоби скоротилося в загальному на 88% (!).

Загалом середньостатистичний українець споживає за рік 53,8 кг м’яса, 15% з якого є яловичина, але з стрімким підвищенням цін цей відсоток буде зменшуватись. Зокрема з початку 2021 року середні ціни на вироби з яловичини продемонстрували наступне зростання (ціни станом на 25 жовтня):· гуляш із яловичини подорожчав на 40% до 230,28 грн/кг;· ребра – на 44% до 140,48 грн/кг;· вирізка із яловичини – на 28% до 255 грн/кг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виділив земельну ділянку: на Волині сільського депутата спіймали на порушенні

«Якщо брати до уваги щомісячні індекси FAO, то в вересні 2021 року на світовому ринку спостерігається зростання цін на м’ясо на 26% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Щодо яловичини, то збільшення світової ціни додатково стимулювалося скороченням чисельності поголів’я в Океанії та Південній Америці.

Загалом варто відмітити, що зовнішній попит на українську яловичину залишається доволі високим. За 9 місяців 2021 року Україна експортувала 11,15 тис. т. в такі країни як: Китай (7,96 тис. т), Білорусь (3,2 тис. т), Казахстан (2,48 тис. т). Імпорт даного продукту за аналогічний період сягає 10,7 тис. т, – переважно з Австрії (964,2 т), США (142 т) та Литви (291 т)», – розповідає Максим Гопка, аналітик УКАБ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комунальні служби звернули увагу на занедбану дорогу від заводу «Мотор» до Привокзального району

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити