image
 |  9 1 Серпня 2018 | 10:55

Показали найдавніші фото Успенського собору, що у Володимирі-Волинському

Найдавніші світлини на яких зображено Успенський собор Володимира-Волинського виклали у мережу в спільноті "Волинь. Віртуальне джерело".

Кандидат історичних наук Віталій Скальський припустив, що ці фото можуть бути з археологічних експедицій Антоновича-Прахова. Близько 1889 року.
Ця експедиція працювала у Володимирі в кінці 80-х років ХІХ століття.

Успенський собор збудований волинським князем Мстиславом II Ізяславичем у 1160 році. У 1596 році, коли Володимирський єпископ Іпатій Потій прийняв унію, храм став унійним.
Під час пожежі 1683 році, яка спустошила все місто, собор дуже постраждав і був відновлений лише в 1753 році.
У 1772 році собор прийшов у запустіння. Використовувався як «казенний магазин» (склад). На 1829 році він перетворився на суцільну руїну — обвалились склепіння і купол.
Своїм відродженням собор завдячує турботам відкритого в грудні 1887 року у Володимирі-Волинському Свято-Володимирського братства, яке поставило перед собою релігійно-просвітницькі і церковно-упоряджувальні завдання. У 1896 році був прийнятий проект «реставрації» храму архітектора Котова І. Г. У 1896–1900 роках собор перебудований у псевдовізантійському стилі. Освячення оновленого храму перетворилось у всенародне свято участь в якому взяли навіть представники царської родини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити