image
 |  5 17 Січня 2018 | 12:43

Польща інфікована вірусом недоімперії

Поляки продовжують свою системну політику, спрямовану на відродження шовінізму, реваншизму і неоімперських абміцій. Їх ніяк не може полишити згубна мрія про Річ Посполиту «від моря до моря». Очевидно, уроки минулого дуже швидко забулися і так нічому і не навчили наших сусідів. А млява реакція нашого МЗС та влади тільки розпалює апетити цих колишніх окупантів України.
Новина про те, що Польща закупила нові кораблі китайського виробництва і планує переназвати їх «іменами міст на колишніх польських територіях», лише на перший погляд здається такою безневинною. Насправді вона – ознака глибокої ностальгії за тим, що ніколи не належало Польщі. Прояв ненаситного бажання володіти чужими територіями і чужими містами, який глибоко вкорінився у свідомості поляків. І наслідок антиукраїнської політики, яку проводить польська влада вже декілька років поспіль.
Загалом поляки планують перейменувати 5 кораблів. Окрім вітрильного корабля «Львів», на обліку у польських пароплавців з'являться судна «Тернопіль» та «Вільнюс». Відомо також, що у польському арсеналі вже 5 років перебуває корабель «Львівські орлята».
Як бачимо, ностальгія поляків поширюється на лише на українські, а й на литовські землі. В цьому контексті сусідам Польщі, яка інфікована вірусом недоімперії, варто було би взяти на озброєння тактику свого ураженого манією власної величі сусіда. Чому б, наприклад, не назвати українські військові кораблі на честь українських міст Холма та Перемишля? Так само Німеччина теж могла би взяти приклад із поляків і подумати про те, що на території сучасної Польщі є чимало міст, які в минулому були німецькими.
А минулого року поляки додумалися на нових зразках паспортів відобразити «Меморіал орлят» у Львові та «Остру брама» у Вільнюсі. Що це, як не відродження імперіалізму? Тільки чи думала польська влада про те, що вона своїми бездумними безвідповідальними і провокуючими діями відкриває скриню Пандори?
Невже поляки не розуміють, що якщо вони й надалі будуть проводити свою політику у такому руслі, то з часом дістануть адекватну відповідь від своїх сусідів? І тоді може виявитися, що ностальгія України, Німеччини, Литви по своїх землях, які перебувають у складі Польщі, приведе до остаточного краху польських абміцій про нову Річ Посполиту.
Анатолій Вітів, голова Волинської «Свободи»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити