image
 |  2 2 Вересня 2020 | 15:28

Польський посол в Україні знову вдарив у штангу, – Кіпіані

“Польський посол Ціхоцький знову вдарив у штангу. Він висловив протест щодо плити, встановленої у Бродівському районі, де йдеться про “бандитів з АК”.

Про це на своїй сторінці у facebook повідомив журналіст, історик Вахтанг Кіпіані

“Мовляв, це неприпустимо і є “демонстрацією ненависті і зневаги до тих, хто вже постраждав і не може вимагати правосуддя”, – продовжив Вахтанг Кіпіані, – Все так, але не так. На території Польської республіки за останні роки знищено або сплюндровано десятки поховань українців, які на своїй землі воювали за свою державу. І попри те, що вони “вже постраждали і не можуть вимагати правосуддя” поляки пишуть на цих могилах і ще на інших пам’ятниках про “бандитів з УПА”.

Мовчу про ганебні закони про “бандеризм”, ухвалені сеймом. Не може бути так – у нас у Польщі ми робимо все, що хочемо, а в Україні ви робите те, що нам, політикам і дипломатам від PiS, подобається”.

Зазначимо, що Посол Польщі Бартош Ціхоцький днями звернувся з листом до голови Бродівської районної державної адміністрації Оксани Прокопець, у якому висловив рішучий протест через відкриття у Гуті Пеняцькій на Львівщині меморіальної таблиці загиблим українцям, яка містить образливий напис про “бандитів АК”.

Зазначимо, що 30 серпня на українському пам’ятнику жертвам Другої світової війни у Гуті Пеняцькій громадськість встановила меморіальну таблицю з іменами українців, яких вбило польське підпілля та радянські спецслужби.

Згодом історик Михайло Галущак повідомив, що Гуті Пеняцькій вчинено акт вандалізму – невідомі затерли слова на інформаційній таблиці поблизу іншого, польського пам’ятника жертвам Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні змінилася ситуація на ринку праці: кому найскладніше буде знайти роботу

У тексті таблиці йшлося, що за злочини проти поляків у цьому селі відповідають німецькі військові, а в селі діяли польські боївки, які нападали на українців з навколишніх сіл. На початку 1944 р. Гута Пеняцька стала базою і для червоних партизанів.

В інформаційній таблиці також зазначено, що 28 лютого 1944 р. німецькі підрозділи увійшли в село і спалили його – це була відплатні дії на спільні диверсійні акції польських бойовиків та радянських партизан.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити