image
 |  5 11 Грудня 2019 | 09:35

Помаранчевий символ: як обрати по-справжньому корисні мандарини?

Мандарини – найпопулярніші фрукти у зимовий період. Ще б пак, адже навіть аромат цих корисних цитрусових покращує настрій! А як наповнене повітря мандариновим ароматом під час зимових свят? Але як зробити так, щоб свято не закінчилося лікарнею? Харчові отруєння фруктами – не рідкість у наш час.

Отже, що нам всім необхідно знати про правила вибору якісних мандарин, - пише Господарочка.

Небезпеки у шкірці

Перед вживанням мандарини необхідно мити! Багато хто думає, що раз ми чистимо мандарин, то і мити його зовсім не обов’язково. Але будьте обережні: у шкірці мандаринів криється багато небезпек.

Перевізники покривають зелені фрукти етиленом, який відноситься до токсичних речовин і накопичується у печінці. Такі мандарини липкі на дотик. Під час чищення фрукта всі шкідливі речовини потрапляють на руки, а потім на м’якоть. Не можна чистити мандарини зубами.

Зовнішній вигляд

Мандарини із зеленими плямами свідчить про хворобу фрукта. Ненатуральний восковий блиск на шкірці означає, що мандарини обробили фунгіцидами.

Це роблять, щоб захистити фрукти від грибка. Але у великих дозах фунгіциди можуть викликати ниркову недостатність. Особливо їх згубна дія посилюється при вживанні алкоголю. Поверхня мандарина повинна бути шорсткою від природи.

Переморожені фрукти

При натисканні на фрукт, залишаються вм’ятини від пальців. Мандарини здаються вологими. Це означає, що їх сильно заморожували. Вживати такі фрукти не радиться. Фото: відкриті джерела

Личинки плодової мухи

Середземноморські мухи – небезпечні шкідники. Вони харчуються шкіркою фруктів і овочів. Сліди личинок можна помітити на шкірці мандарина в місцях гниття і цвітіння.

Коли вживаєте в їжу такі мандарини, є ризик заразитися личинками паразитів і отримати отруєння.

Загальні правила вибору мандарин

  • Перш за все, не повинно бути ніяких плям на шкірі. Сліди цвілі неприпустимі.
  • Вм’ятини або м’які ділянки на плодах вказують на те, що фрукт підморожений при транспортуванні або підгниває.
  • Шкірка мандарина підсохла або м’яка свідчить про його погану якість.
  • Сік, що бризкає з шкурки при легкому стисненні – показник стиглості і свіжості.
  • Якщо шкірка легко відстає від плоду відразу майже цілком – мандарин стиглий.

Які мандарини вибирати

  1. Яскраво виражений цитрусовий аромат – один з головних проявів якості фрукта. Кожен сорт мандаринів має неповторний смак:
  2. Грузинські мандарини вважаються найбільш екологічно чистими, їх менше обробляють всякою хімією для кращого збереження. Колір шкірки – світло-оранжевий, плоди дуже соковиті, відрізняються кисло-солодким смаком. Кісточок небагато, зустрічаються тільки у деяких сортів.
  3. Іспанські мандарини майже завжди солодкі. Вони середнього розміру, яскраво-оранжевого кольору, з великопористою шкіркою, зазвичай з зеленими гілочками. Шкірка чиститься легко. Кісточки в них зустрічаються часто, хоча є сорти без кісточок. Мандарини з гілочками довше зберігаються.
  4. Турецькі мандарини дешевше, кісточок практично немає, шкірка світло-оранжева і жовта. Серед турецьких сортів частіше зустрічаються кислуваті мандарини.
  5. Марокканські мандарини майже завжди солодкі і соковиті, шкірка у них тонка. Вони теж невеликого розміру, як і турецькі, але колір у них яскраво-оранжевий або навіть червонуватий, плід має характерну вм’ятину посередині. Кісточок практично немає.
  6. Ізраїльські мандарини з’являються пізніше, сезон їх дозрівання – середина зими. Плоди солодкі без кісточок, іноді трохи сухуваті. Шкірка тонка, блискуча, легко чиститься.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити