image
 |  4 3 Липня 2018 | 10:33

Помер дослідник луцьких підземель (ВІДЕО)

Краєзнавець за покликанням та "хранитель" луцьких катакомб. Так називали екскурсовода, Олега Виноградова, - лучанина, який облаштував підземелля луцького собору Петра і Павла.
Йдеться в сюжеті "12каналу".
Саме він наприкінці 80-х разом згуртував небайдужих містян і розчистив на той момент занедбані підземелля під костелом, де за радянських часів була овочебаза. Завдяки його старанням тут почали проводити екскурсії. Протягом багатьох років єдиним гідом був сам Виноградов.
Підземеллям чоловік присвятив тридцять років свого життя. З кожним роком проводити екскурсії йому ставало все важче. З керівництвом костелу мав домовленість - мав право проводити екскурсії у будь-який день, коли матиме змогу та бажання. Проте, з осені 2017-го року він вже практично не спускався у катакомби через проблеми зі здоров'ям. Тридцятого червня 2018-го року Виноградова не стало.
Знайомі екскурсовода-ентузіаста розповідають, що той мав специфічний характер, часто забороняв туристам фотографувати підземелля і міг навіть вигнати з музею. Проте, багатьох підкупляла його відданість своїй справі.
За словами настоятеля кафедрального собору, заміни такому ідейному натхненнику, як Виноградов, бути не може. Але спільно із керівництвом заповідника планують продовжувати справу чоловіка.
Стверджують: уже за останній рік вдалось багато чого зробити. Основним здобутком вважають відведення стічних вод. Раніше через те, що вони проходили якраз над підземеллям, руйнувалась одна зі стін. У грудні 2017-го цю проблему врешті вирішили.
Також керівники собору хочуть облаштувати тут куточок, присвячений пам'яті Виноградова. А ще після того, як отримають згоду рідних, на честь хранителя підземель встановлять спеціальну пам'ятну табличку.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити