image
 |  4 12 Жовтня 2018 | 17:24

Поради психолога: хто такі «відсутні батьки»?

Відсутні батьки - це ті, хто не може встановити емоційний звізок зі своїми дітьми. Для цього є багато причин, і їх психологічно складно визначити. Розгляньмо деякі ознаки в цій статті.
Про це пише Моє здоров'я.
Батьки можуть надати необхідну їжу, одяг, безпечний дім та іграшки, яких вимагає дитина, проте все одно може скластися враження, що батьки відсутні.

Характеристика відсутніх батьків


Відсутні батьки – це ті, хто не може або не бажає мати стосунки зі своєю дитиною. Відсутність батьків залишає глибокі рани та емоційний вакуум у дитини. Хоча це зазвичай стосується татів, дедалі частіше трапляються і відсутні матері.
 Відсутні батьки можуть підпадати під одну або декілька умов, які ми пояснимо нижче. Якщо ви бачите себе у будь-якому з цих випадків, настав час зробити зміни.

Отримайте допомогу, щоб відновити зв’язок з вашими дітьми, перш ніж наслідки стануть незворотними.

1. Нав’язування своїх суджень


Зазвичай батько є поруч фізично. Його емоційне відключення виражається шляхом нав’язування його волі та точки зору своїм дітям, при цьому він не дослухається до решти своєї сім’ї.
Сім’я вас не цікавить, ви не знаєте або не цінуєте, що думає ваша дитина, хоча ви, можливо, не можете це визнати. Ви вимагаєте реалізації високих цілей, але не визнаєте зусиль і не підкріплюєте позитивні дії. Ви накладаєте на дитину непропорційне до віку покарання.

чому відсутні батьки2. Апатичність до потреб дітей


Хоча вони є забезпечують фінансово, вони не залучені до інтересів своїх дітей. Вони не беруть участь у встановленні правил або обмежень. Крім того, вони не мають наміру знаходити час для спілкування з дітьми.
 Вони не можуть вчасно похвалити або дати пораду. Як правило, вони повністю перекладають тягар виховання на матір. Вони не дуже балакучі, а їхні обов’язки обмежуються зароблянням грошей для сім’ї.

3. Емоційна незрілість


Такі батьки відмовляються дорослішати, хочуть бути вічними підлітками. Діти – тягар для їхнього способу життя. Вони не мають зрілості для прийняття рішень і визначення меж, яких потребують діти.
Мати дітей для них легко, тому що вони не беруть на себе відповідальність за виховання. Вони проводять більше часу з собою, ніж з дітьми. Крім того, вони не можуть бути позитивною моделлю для своїх дітей. Зрештою, їхні пріоритети – задоволення власних потреб, і якщо вони цього не досягають, то вони розлючені.

чому у дитини відсутні батьки4. Брак часу


Такі батьки завжди працюють і не бувають вдома. Можливо, вони не хочуть бути відсутніми батьками. Можливо, вони самі мали люблячих батьків. Можливо, вони делегують іншим роль батьків, тому що їм доводиться відповідати вимогливим робочим графікам, щоб забезпечити житлом.
 Хоча технології пропонують варіанти зближення і проявів інтересу до зростання дітей, цього недостатньо. Дитині потрібно проводити час з батьками. Любові, яку висловлюють через соціальні мережі або такі програми, як WhatsApp, недостатньо. Потрібні фізичні прояви, з обіймами та присутністю.

5. Безвідповідальність


Відсутні батьки не беруть участь в емоційній та економічній підтримці дітей. Скільки б матір не вимагала від батька взяти на себе більшу роль у житті дітей, він не піддається.
Таких батьків теж могли виховуватися за відсутності батьків, але це не виправдовує їхню поведінку. Вони заперечують батьківство дитини або зникають після розставання чи розлучення.

6. Владна або мстива матір


Завжди питайте матерів, які скаржаться, що їхні партнери – відсутні батьки, чи дозволили вони їхню присутність. Так, насправді за деякими відсутніми батьками є надміру владні матері.
Крім тих, хто бере на себе всі обов’язки щодо виховання дітей, є також ті, хто не дає батькам жодної можливості спілкуватися з дитиною.
Розставання спонукає деяких жінок до нападу на батька дитини. Це свого роду реванш, який не завжди робиться навмисно. Однак це робить його не менш негативним для дітей. Попри те, що батько хоче бути присутнім і певним чином залучитися до своїх дітей, жінка заперечує будь-яку можливість.

наслідки того, що відсутні батькиЯкі наслідки того, що відсутні батьки?


Виховання за відсутності батьків має серйозні наслідки для дітей:

  • проблеми з комунікацією з іншими людьми

  • труднощі з визнанням власних емоцій

  • нездатність дотримуватися правил і поважати владу

  • неможливість виконувати роль

  • відсутність волі або неможливості здійснити мрії або проекти


Відповідальне, любляче і позитивне виховання дітей не тільки необхідне для того, щоб діти виросли здоровими, впевненими у собі та з гарною самооцінкою.
Це також дає можливість вилікувати власні рани, якщо ви самі не мали батьків.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нововолинські кухарі наліпили 200 кілограмів вареників на передову (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити