image
 |  0 28 Жовтня 2020 | 10:58

Повернення техогляду: що треба знати автомобілісту, плюси та мінуси

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія технічний огляд може почати знову діяти з 2022 року. Його скасували через корупційну складову, бо довідку можна було купити.

Про це повідомляє «24 канал».

Про те, чого слід очікувати від повернення техогляду – в ефірі 24 каналу розповів автомобільний експерт Євген Гудущан. Він також повідомив, що може змінитись.

Повернення обов'язкового техогляду

Це вимога Європейського союзу, однак наші реалії трохи відрізняються. Як повідомив експерт, середній вік автомобіля в Україні складає 22 роки, в ЄС – 11 років. Це пов'язано з рівнем доходу людей. Тому якщо застосувати європейські правила техогляду, то половина його просто не пройде.

Тоді доведеться або давати хабарі, або утилізувати автомобілі, – вважає експерт.

Плюси й мінуси

Офіційна статистика Нацполіції показує, що через неналежний технічний стан авто трапляється менше ніж 1% аварій. Навіть якщо усі машини будуть в ідеальному стані, автопригод менше не стане, вважає експерт.

Ми повинні також дотримуватися умов ЄС, насамперед – екологічних.

«В Україні кожен водій зацікавлений в тому, що його автомобіль був у належному стані. Та система, яка зараз чинна, припускає повну відповідальність за технічний стан своєї машини. Тому ці зміни – позитивні», – наголосив фахівець.

Як це працюватиме тепер?

Планують зобов'язати легковики й вантажівки з масою до 3,5 тонн проходити першу перевірку через 4 роки з моменту реєстрації, а потім кожні 2 роки.

Мотоцикли з двигуном об'ємом понад 125 кубічних сантиметрів повинні будуть проходити перевірку кожні 2 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців змусять по-новому платити за квартири: перевірять вартість нерухомості й нарахують податок

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити