image
 |  7 15 Жовтня 2022 | 11:52

Поява автомобіля та перші автівки у Луцьку: початок ХХ століття

Людство наприкінці XIX століття очікувала революція у транспорті, адже автомобілі значно вплинули на розвиток цивілізації. До початку цієї ери, люди протягом тривалого часу мусили погоджуватися на гужовий транспорт, а кінь разом із возом чи колісницею був рушійним засобом для пересування. Автівки полегшили повсякденне життя людей та виявилися однією з причин глобальних змін у світу. Луцьк не стояв осторонь цих процесів, подекуди навіть відзначився організацією перегонів та демонстрацією рідкісних моделей транспортних засобів, пише lutsk-future.com.ua.

Поява автівок

Автомобіль, оснащений колесами, які можуть рухатися завдяки вбудованому двигуну. Перша ідея створення чотириколісного транспорту, що приводиться в рух людськими м’язами за допомогою важеля, зародилася ще до середини XV століття. Перший проєкт самохідного транспортного засобу намалював італійський митець Леонардо да Вінчі.

У 1600 році першим готовим транспортним засобом без застосування коня виявився вітрильний корабель на колесах. Автор цього транспортного засобу – нідерландський математик Саймон Стевін. Вітрильній машині вдалося подолати маршрут довжиною 67,6 км із середньою швидкістю 33,8 км/год. В автомобілі перебувало 28 осіб.

Для реалізації ідеї безкінного транспорту необхідно було створити джерело енергії, не залежне від сили вітру і людських м’язів. Найстарішою з них була парова машина, перша функціональна побудована в 1705 році.

У 1786 році Вільям Мердок побудував цілком працездатну модель парового автомобіля. Першим транспортним засобом була артилерійська машина з поршневим паровим двигуном, побудована французьким військовим інженером Ніколя Жозеф Кюньо в 1769 році.

Найуспішнішим рішенням була автівка, оснащена двигуном внутрішнього згоряння. Перший корисний автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння був побудований у 1875 році у Відні німцем Зігфрідом Маркусом. Ця машина отримала усі основні конструктивні елементи автомобіля, попри те, що двигун ставився на звичайний автомобіль з дерев’яними колесами та сталевими дисками, але зараз вважається прототипом автомобіля. Транспортний засіб Маркуса мав одноциліндровий двигун потужністю 0,75 к.с. при 500 об/хв і рухався зі швидкістю близько 6 км/год.

Переломним моментом для розвитку автомобіля стала конструкція в 1883 році німецьким конструктором і промисловцем Готлібом Даймлером високооборотного бензинового двигуна, а в 1886 році – автівки, оснащеної цим двигуном.

У цьому ж році інший автомобіль з подібним двигуном, сконструйований Карлом Бенцом, виходить на вулиці Мангейма.

У 1890 році обидва винахідники заснували перші автомобільні заводи, і після років жорсткої конкуренції в 1926 році обидві компанії об’єдналися в компанію Daimler-Benz.

У Луцьку теж відбувались зміни. У 1911 році в міську управу звернулося з проханням одразу двоє людей. Вони висловилися щодо надання дозволу їм влаштувати перевезення на території міста на автівках. Саме цю дату частина істориків й вважає першим початком появи автомобілів у місті. Міська влада надала дозвіл обом громадянам. Водночас відправила звернення до міської управи, щоб та отримати напрацьовані правила для руху автомобілів містом. За основу управлінці вирішили взяти правила інших нас ленних пунктів, де таке сполучення вже було налагоджене, зокрема Житомира та Києва.

Конкуренція між візниками та автівками у Луцьку

Документи Державного архіву Волинської області свідчать, що у другій половині ХХ століття міська влада запровадила податок на їхню діяльність. Згідно з планом міста від 1869 року, міські перевізники повинні були покривати ділянку між вулицями Богдана Хмельницького та Глушець, від Волі до Сапалаївки, а також половину проспекту Волі – орієнтовно до філармонії. Загалом це 25 вулиць, серед яких майдани Покровський і Парадний.

Кінний транспорт до початку ХХ століття та й загалом перші десятиліття був основним на Волині. До Першої світової війни у Луцьку загалом нараховувалося лише з десяток автівок. Стабілізація мирного життя та повернення влади Речі Посполитої стали новим поштовхом для розвитку галузі.

Дані архівів дають змогу зробити висновок, що саме у 20-х розпочалася справжня динаміка появи автівок на волинських вулицях, адже кількість сягала вже кількох сотень. Найпопулярнішими марками виявилися Ford, Tatra, Chevrolet, Fiat. Загалом це понад 20 різних марок автомобілів.

Перші автоперегони на “Мерседесах”

Після появи перших автівок у краї місцеві багатії почали приділяти увагу організації перегонів. Барон Микола фон Мекк, який володів низкою залізничних шляхів, виявився успішним благодійником у питанні розвитку автомобільної справи на Волині.

У Рожищі він мав маєток та навідувався іноді до нього. Це була й нагода для проведення автоперегонів. В його автопарку було чимало різних автівок. Серед них – переважно це транспортні засоби марки Mercedes.

Варшавський автопробіг у 1912 році планував очолити саме фон Мекк, але цього не відбулося. Благодійник отримав завдання щодо реалізації проєктів стосовно залізничних вузлів, тому й не зміг займатися заходом на Волині.

Варто зазначити, що у Рожищах його маєток використовували учасники автопробігу. Саме у цьому містечку створили одну з перших великих автозаправок на території Волині.

Барон фон Мекк попри свою зайнятість й надалі організовував пробіги на Волині. Певні плани все ж не реалізувались через початок Першої світової війни.

За часів Другої речі Посполитої ситуація покращилася, адже автомобільна галузь стрімко розвивалася. У 1929 році відбувся Перший Волинський Райд за напрямком Луцьк-Львів-Люблін-Луцьк. У перегонах брав участь навіть й перший офіційний представник автомобільного концерну Ford. Він прибув зі США у 1929 році.

Популярність

Автомобіль на початку ХХ століття радше переважно втілював невідомість та таємничість. Згодом цей вид транспорту здобу свою аудиторію. Певні марки автівок почали реалізовувати в різних волинських містах, зокрема Кремінці та Дубно, де запрацювали профільні відділення.

На жаль, до нашого часу дійшли лише дві машини Chadwick 1907 року випуску. Коли перший екземпляр був зібраний, дизайнер Лі Шерман Чедвік був незадоволений продуктивністю свого творіння. Зрештою, під капотом американської класики виявився двигун об’ємом 11,2 л. Щоб підвищити продуктивність, виробник вирішив оснастити агрегат компресором, завдяки чому Chadwick 1907 року став першим американським автомобілем з наддувом. Один із вцілілих автомобілів можна побачити в автомузеї Seal Cove.

У документах, що перебувають у Державному архіві Волинської області вказано, що поблизу луцького ЦУМу функціонувала одна з перших заправок для автівок. Власником була компанія Standard Nobel.

Варто зазначити, що на самих початках зародження автопрому популярності у світі здобув Chadwick1907 року випуску. Коли перший екземпляр був зібраний, дизайнер Лі Шерман Чедвік був незадоволений продуктивністю свого творіння. Зрештою, під капотом американської класики виявився двигун об’ємом 11,2 л. Щоб підвищити продуктивність, виробник вирішив оснастити агрегат компресором, завдяки чому Chadwick 1907 року став першим американським автомобілем з наддувом. Один із вцілілих автомобілів можна побачити в автомузеї Seal Cove.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити