image
 |  738 29 Листопада 2023 | 23:31

Працевлаштувала фіктивних людей: суд над очільницею Шацького нацпарку восьмий раз перенесли

Суд у справі очільниці Шацького нацпарку Марії Христецької вкотре перенесли. Це лише підготовче засідання до судового розгляду, яке відклали вже увосьме. Причини цього різні. А остання – не прийшов адвокат.

Про це повідомляє «12 канал».

Обідня пора. Марія Христецька заздалегідь прийшла на засідання у Шацький райсуд. Тут її «намагаються» судити у справі заволодіння понад мільйоном гривень державних грошей. Директорка разом із п’ятьма працівниками оформила на роботу шістьох фіктивних людей і забирала собі їхню зарплату. Вони, до слова, також на лаві підсудних.

Обвинувачені поводяться у залі суду спокійно, бо знають, що сьогодні знову нічого не відбудеться. А це вже восьма спроба почати підготовче засідання у цій справі. Утім, щоразу розгляд переносять з найрізноманітніших причин.

Це чергове засідання могло б бути цікаве тим, що вперше зібралася колегія із трьох суддів, про яку так клопотала сторона захисту на попередніх засіданнях. Крім головного судді Сергія Матвійчука, до нього долучилися ще двоє суддів. Тож тепер справою займаються всі судді Шацького райсуду, бо їх усього там троє. Та цього разу не прийшов на засідання адвокат Христецької Сергій Степанюк. Суддя каже: повідомив про це по телефону.

«У клопотанні захисник зазначив, що братиме участь у судовому засіданні в кримінальному проваджені в Любомльському районному суді Волинської області… Там справа, троє чи четверо обвинувачених, підтримує обвинувачення Офіс Генпрокурора, і там зазначений захисником адвокат Степанюк», – пояснив Сергій Матвійчук.

Цікаво, що і в цій справі є кілька обвинувачених, які потребують захисту адвоката. Цілком ймовірно, що розгляд обох справ в один і той же день стався не випадково, а це, знову ж таки, затягування суду стороною захисту.

Тож і цього разу засідання закінчилося, так і не розпочавшись.

Утім, у Шацькому суді нам пояснили, що це все відбувається в рамках чинного законодавства. При цьому велика частина відповідальності лежить на головуючому судді. Він має право задовольнити клопотання про перенесення засідання будь-якої зі сторін-учасників, якщо на те є поважна причина.

«Але може визнати і не поважною причину і, відповідно, може вжити заходів щодо притягнення до відповідальності адвоката, якщо він зловживає процесуальними правами. Тобто головуючий суддя має керувати процесом, вживати заходів задля того, щоб судовий розгляд справи відбувся в розумні строки», – пояснила суддя-спікерка Шацького районного суду Наталія Стрілець.

Та справа в тім, що Кримінально-процесуальним законодавством не визначені ці «розумні» строки, в які має відбутись підготовче засідання і взагалі розгляд справи. Тобто відкладати це місяцями, а то й роками – цілком у рамках закону.

«Загальний строк розгляду справи має бути проведений в розумні строки, а вже поняття розумні строки – це поняття оціночне», – зазначила Наталія Стрілець.

Та все ж вплинути на проблему можна. Якщо є підстави вважати, що сторона Христецької спеціально та безпідставно затягує судовий процес, сторона потерпілих (а це Ковельська райдержадміністрація) може звернутися до суду. Так само до суду може звернутися і прокуратура, маючи докази про зумисне затягування. Нагадаємо, на крайнє засідання не з’явився адвокат, заявивши, що вирішив узяти участь в іншому судовому засіданні. Але потерпілу сторону це чомусь влаштувало.

«Ніхто з учасників не заявив клопотання про те, що ви знати не поважною причину неявки на судове засідання і вжити до нього заходів», – каже суддя-спікерка.

Чому потерпілих і прокуратуру не хвилює те, що захист Христецької ось уже майже рік успішно затягує суд, «12 канал» запитав в обласній прокуратурі. Там попросили подати письмовий запит.

«Ми це зробили, і щойно надійде відповідь – обов’язково її оприлюднимо», – уточнили у виданні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити