image
 |  3915 10 Серпня 2024 | 12:24

Приватний будинок та басейн: друзі головного лісівника Волині і Рівненщини Кватирка поселилися у заказнику

На території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Воротнів» з’явилися нові жителі. І це не олені чи кабани, а… люди. Точніше, друзі сім’ї директора Поліського лісового офісу Олександра Кватирка. Звичайним відвідувачам на територію так званої «Волинської Швейцарії» проїзд обмежений, однак для VIP-персон лісові чиновники зробили виняток з правил.

Хто і як отримав можливість пожити серед краси волинського лісу та як там узагалі з’явилася приватна власність, з’ясував Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Хто живе серед дикої природи заказника?

За десять кілометрів від Луцька розташований ботанічний заказник загальнодержавного значення «Воротнів». Через мальовничу красу природи його ще називають «Волинською Швейцарією». На території площею понад 600 гектарів, можна побачити каскад ставків, різноманітні види рослин і звірів, в тому числі червонокнижних. Земля заказника має лісогосподарське призначення й охороняється законом. Це – землі Держлісфонду. Її не можна приватизувати, продати, або ж купити. 

Звичайним відвідувачам в’їзд автомобілем на територію заборонений – милуватися краєвидами можна лише пішки. Однак, як з’ясувала «Сила правди», виявляється є й ті, кому Ківерцівський лісгосп дозволяє все.

Серед гущі лісу «Волинської Швейцарії» розташувався ошатний котедж з басейном, зоною барбекю, гойдалками, гаражем на кілька автівок… Хоча, згідно положення про ботанічний заказник «Воротнів», на цій території заборонене порушення ґрунтового покриву. Та й узагалі будівництво, якщо це не стосується завдань заказника.

Ця краса з’явилася тут у 2017-2018 роках, коли Ківерцівський лісгосп провів масштабну реконструкцію так званих обкомівських дач.

І хоча котедж звели тут кілька років тому, нещодавно журналісти виявили, що у ньому з’явилися постійні мешканці. Там горить світло, ходять люди, а у дворі припарковані автівки.

Власником цих дороговартісних автівок у дворі котеджу є Олег Кушіль – директор з цифрової трансформації мережі автозаправних станцій «WOG», один із менеджерів групи компаній «Континіум». Два мерседеси з ідентичними цифрами номерних знаків з’являються на території котеджу регулярно.

Прояснили ситуацію соцмережі дружини Олега Куліша – Оксани Чикиди, яка також свого часу працювала у мережі АЗК «WOG». Вона регулярно публікує дописи з будинку посеред заказника з підписами: «Дім, рідний дім», «Наш лісовий вайб» та інше. 

Журналісти «Сили правди» навідались до будинку, аби поспілкуватися з «любителями природи». У подружжя саме були гості, які приїхали на територію «Волинської Швейцарії» автівками, хоча, нагадаємо, звичайним відвідувачам це заборонено.

Автівки у дворі котеджу посеред ботанічного заказника «Воротнів».

– Ви знаєте, що на територію «Волинської Швейцарії» не можна заїздити автівками? – запитуємо.

– Ну, і що? Заїжджаємо сюди, дорогою заїжджаємо, – відповідає господиня.

– На яких умовах ви проживаєте в цьому будинку? Це територія державного заказника.

– І що? Не задумувалась про це. Живуть же ж люди, і що? Це наших знайомих. Ми сюди переїхали, коли я завагітніла. І тут зараз проживаємо.

Поки розмовляли з господинею дому, їй зателефонував чоловік. Оксана Чикида увімкнула гучномовець, тож розмову продовжили з Олегом Кушілем.

– Яким чином ви заїжджаєте автівками на цю територію і, тим паче, проживаєте тут?

– Вони надали нам таке право. Ми в процесі переоформлення цих документів на себе.

– Яке саме право?

– Так, вони нам надали право проживання в ньому.

– Ну, ви якусь плату здійснюєте чи ні?

– Ні, ми не оплачуємо Лесі Хомич, це наша родичка пустила нас на проживання.

– Чи були якісь зауваження від Ківерцівського лісгоспу, що ви проживаєте на території державного заказника?

– Ні, не було. Особисто мені вони не дзвонили і не казали.

У Ківерцівському лісгоспі, наче води в рот набрали

«Сила правди» навідалася за поясненнями у Ківерцівське лісове господарство, яке власне і опікується заказником «Воротнів».

– Чому біля Лісівничого молодіжного центру в державному заказнику «Воротнів» проживають люди? – запитуємо.

– Ми до цих будинків відношення ніякого не маємо, – відповідає начальник відділу лісового та мисливського господарства Ківерцівського лісгоспу Сергій Савчук.

– Чи можна проживати в заказнику «Воротнів»?

– … (мовчить)

– За законом можна чи ні?

– …

– Лісгосп таке дозволяє чи ні?

– … (знизує плечима)

– На цю територію можна заїжджати автівками?

–… (продовжує мовчати)

– Можна заїжджати автівками чи ні?

– Не знаю.

– Ну, але це дозволено?

– …

Оскільки уповноважена особа не змогла прояснити ситуацію, Центр журналістських розслідувань «Сила правди» спробував сконтактувати з директором Ківерцівського лісового господарства Анатолієм Ярмолюком. Посадовець тривалий час не відповідав на дзвінки, тож вирішили поспілкуватися з ним по дорозі на роботу.

– Мене звати Ірина Кравчук, я журналістка, хотіла б вам кілька запитань поставити.

– Мої колеги вам вже все сказали.

– Ми б хотіли запитати, чому в державному заказнику «Воротнів» проживають люди? Чи можете ви нам пояснити це? Вам відомо про це?

На цих словах директор Ківерцівського лісового господарства сів в авто і поїхав.

Звідки в заказнику приватний будинок?

У 2018 році «Сила правди» вже розповідала про двоповерховий приватний котедж на території «Волинської Швейцарії». Він з’явився у 2017-му замість старенького будинку лісника. Тоді Ківерцівське лісове господарство проводило масштабну реконструкцію так званої обкомівської дачі. Старі халупки Воротнівського лісництва перетворилися в добротні будинки зі значно більшими площами за рахунок додаткових поверхів, ганочків та іншого. Під так звану реконструкцію потрапив й вищезгаданий двоповерховий котедж.

Комплекс відреставрованих будівель заслужено почали називати «Волинською Швейцарією». Але справа в тім, що жодних дозволів на таку реконструкцію лісгосп на той час не отримував.

У відреставрованому комплексі організували Лісівничий молодіжний центр. Там мали займатися школярі. Після відкриття туди справді возили екскурсії, проводили семінари, екоуроки, а взимку – працювала резиденція Санти.

Однак, у двоповерховий котедж на 139,4 квадратних метра по праву сторону від Лісівничого молодіжного центру не пускали нікого. Хоча за масштабами він значно перевершив інші об’єкти так званої «Волинської Швейцарії».

У 2018 році журналістів «Сили правди» запевняли, що будинок побудували, щоб забезпечити житлом працівника лісгоспу Олександра Токарчука. На нього й оформили сервітут користування ділянкою площею 8 соток під маєтком (право, яке забезпечує іншому землекористувачеві можливість користування ділянкою з певними обмеженнями, – авт.).

«Там є два приватних маєтки, вони у нас на балансі не рахуються. Вони у свій час були віддані під приватизацію працівникам лісгоспу і далі їх доля мені невідома. Ми віддали їх під приватизацію працівникам лісгоспу», – коментував ситуацію журналістам ТРК «Аверс» у 2018 році начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.

Хоча колишній директор Ківерцівського лісгоспу Анатолій Іщик каже, що про жодну приватизацію тоді не йшлося, лише про проживання.

– Олександр Токарчук тоді у вас працював і на нього був записаний цей будинок. Йому віддали під приватизацію?

– Йому не під приватизацію надали, йому дали під житло.

– А що сталося з Олександром Токарчуком?

– Я не знаю.

Чому на звичайного лісничого Ківерцівський лісгосп аж так розкошелився та ще й надав право приватизувати маєток, пояснити так і не змогли.

– Чому для Олександра Токарчука збудували маєток такого масштабу? – запитуємо в начальника відділу лісового та мисливського господарства Ківерцівського лісгоспу Сергія Савчука.

– Напевно, тоді була така вимога. Виробнича необхідність, якщо дійсно не було працівнику, який працював у нас, проживати. І тому надали.

– А якщо зараз якомусь працівнику довго добиратися до роботи, то яким житлом його забезпечать?

– Не знаю. Просто житлом.

– Басейн лісгосп зробить для працівника?

– Ні.

– А чому тоді Олександру Токарчуку зробили басейн?

– Мені така інформація невідома.

Судячи із аерознімків із системи Google Earth басейн на території котеджу з’явився у 2021 році.

Під час грандіозного відкриття Лісівничого молодіжного центру у 2017 році тодішній директор Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко на запитання про сумнівний котедж поруч просив журналістів «Сили правди» «не шукати кістки в молоці, порадіти за людей».

Схоже, Кватирко мав на увазі якихось інших людей, бо Олександру Токарчуку, для якого нібито призначався будинок, зараз чомусь зовсім не радісно. Він не живе у котеджі, навідріз відмовляється говорити з журналістами, а його мати Галина Токарчук, яка раніше також працювала у Ківерцівському лісгоспі, просить «не лізти в цю історію».

«Той будинок вже не його. Що там було, ви просто… Я вас прошу, не їдьте сюди і не тратьте свій час. Він ніяких коментарів давати не буде. Хай там живе хто хоче. Дайте мені чистий спокій і дитині моїй. Ви мене не розумієте… Все. У мене тема вичерпана. Дуже прошу, не чіпайте його», – зазначила Галина Токарчук.

Журналістам «Сили правди» таки вдалося почути Олександра Токарчука, однак, розмова була короткою. Він каже, що не пам’ятає, чи належав йому будинок у Воротневі і яким чином він перейшов іншим людям.

– У 2018 році Ківерцівський лісгосп стверджував, що вам надали будинок для проживання на території Воротнівського лісництва. Чому не проживаєте там? – запитуємо.

– Я не працюю там давним-давно.

– А довго проживали там?

– У 2018 році.

– Рік, тобто десь, приблизно?

– Чесно, я не пам’ятаю, бо я тоді був в аварії…

– Ви його комусь продавали?

– Ну, я не пам’ятаю вже.

«Сила правди» звернулася у Ківерцівський лісгосп із офіційним запитом, аби дізнатися, коли саме і на якій підставі будинок вибув із державної власності. Однак, там не змогли надали інформацію, бо, мовляв, не є її розпорядниками. Адже після реформи лісової галузі філія «Ківерцівське лісове господарство» Держпідприємства «Ліси України» не стала правонаступником колишнього державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство».

Кому належить будинок?

Офіційно з 2021 року будинок у державному заказнику належить 58-річній волинянці Лесі Хомич. За даними реєстру нерухомості, жінка його купила. Інформації про те, в кого саме і чи взагалі був він у приватній власності до цього, в реєстрі не відображено.

На Лесю Хомич також оформили договір сервітуту на земельну ділянку під будинком, а разом і на половину території заказника.

Леся Хомич останні десять років мешкає за кордоном. Ми намагалися сконтактувати з нею, аби дізнатися, як їй вдалося отримати цю нерухомість, у скільки обійшлася, однак жінка всіляко уникала спілкування.

«Я з нею говорила, вона сказала нікому нічого не давати. Ні телефон, ні адресу…» – зазначила журналістам знайома Лесі Хомич, яка наразі проживає у її колишній квартирі.

Донька власниці маєтку у Воротневі – Ірина Калахан – наразі проживає у Луцьку. Нам вдалося з’ясувати, що щасливими мешканцями котеджу посеред заказника є її родичі. Оксана Чикида – жінка з якою спілкувалися біля маєтку – в дівоцтві теж Калахан. Тож Ірина Хомич-Калахан – дружина її брата.

– Я би хотіла поспілкуватися з Лесею Хомич щодо її будинку у заказнику «Воротнів». Чи могли б надати її контакти?

– Вона вже років 10 живе в Польщі. У мене немає змоги надати вам її контакти.

– Вам відомо, що вона володіє будинком у заказнику «Воротнів»?

– Ні, мені цього не відомо. Вибачте, я взагалі інформацією не володію.

– Вам знайомі імена Олег Кушіль та Оксана Чикида? Це ваші родичі?

– Знайомі.

– Вони там зараз проживають. На яких умовах вони там проживають?

– Знайдіть їх і задавайте ці питання. Я взагалі ніякого відношення до них не маю.

Скромний «подарунок» від лісівників?

Як гадаєте, чому Оксана Чикида та Олег Кушіль отримали виняткову можливість і вже третій рік мешкають у котеджі, який збудували за кошти лісгоспу, на території державного заказника?

Це фото з весілля Андрія Калахана та Ірини Калахан (Хомич) у 2013 році.

Жінка в центрі фото – Оксана Чикида, чи то пак, тепер вже Кушіль, а поруч з нею, очевидно, гарно проводить час головний лісівник Волині і Рівненщини Олександр Кватирко з дружиною Мар’яною. Щоправда на той час він ще був очільником одного з лісгоспів області. Схоже, лісівник так натанцювався, що вирішив догодити друзям чим міг – котеджем посеред державного заказника.

Журналісти «Сили правди» вирішили запитати Олександра Кватирка, чому посеред державного заказника проживають його друзі. За звичкою, у Поліському лісовому офісі нам повідомили, що директор відмовляється надавати коментарі. Але зустрітися з посадовцем «Силі правди» все ж пощастило. Щоправда, розмова виявилася короткою.

Олександр Кватирко, котедж у заказнику «Воротнів»

Олександр Кватирко був небагатослівним.

– Чому у державному заказнику «Воротнів» проживають ваші друзі?

– Їх запитайте.

Запитали. Господарі воротнівського котеджу підтвердили, що знають головного лісівника.

Оксану Чикиду, вочевидь, не хвилюють правила, що діють у держзаказнику.

– Ви знайомі особисто з Олександром Кватирком та Мар’яною Кватирко? – запитуємо господиню дому.

– Так, знайомі, – каже Оксана Чикида.

– Його дружина працювала колись разом зі мною. А їхня дочка вчиться разом з моїм старшим сином в одному класі. От звідти я їх і знаю, – уточнив чоловік Олег Кушіль.

Схоже, що державне підприємство «Ліси України» так любить своїх працівників, що дозволяє їм зводити маєтки за державні кошти й розпоряджатися ними на власний розсуд. Можливо через це у Поліському лісовому офісі так старанно уникають спілкування із журналістами, а їхні структурні підрозділи не надають пояснень на офіційні запити.

Сподіваємося, що після виходу цього розслідування правоохоронні та контрольні органи врешті з’ясують на якій підставі із державної власності вибула державна нерухомість у ботанічному заказнику та перейшла до друзів високопосадовця.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити