image
 |  185 11 Серпня 2024 | 11:53

Продажі електромобілів у Європі падають: у чому причина?

Наприкінці минулого року німецький уряд скасовував пільги на придбання електромобілів. Тоді ж багато автовиробників вирішили компенсувати субсидії з власної кишені, але більшість таких пропозицій діяла лише до квітня 2024 року. Вже в травні продажі електромобілів у Німеччині впали на 30,6%, а свіжа статистика лише підтвердила тенденцію, що намітилася, - пише avtosota.com

У липні 2024 року на ринку Німеччини було продано 30762 електромобілі, що на 36,8% менше, ніж роком раніше. В результаті ринкова частка електромобілів знизилася з 20% у 2023 році до 12,9%. Для порівняння: бензинові та дизельні автомобілі продемонстрували мінімальне зростання на 0,1% і 1,4% відповідно, а продажі гібридів (у тому числі підзаряджуваних) зросли відразу на 18,4%.

Схожа ситуація і в сусідній Швейцарії, де продаж електромобілів у липні впав на 19%. У Швеції – мінус 15%. Головною причиною згасання інтересу європейців до батарейних машин вважаються високі ціни, які тільки збільшилися зі скасуванням субсидій. Причому введення додаткових мит на китайські електромобілі, що імпортуються до Європи, явно не сприятиме зниженню цін.

Зниження попиту на електромобілі неминуче вдарило по автовиробникам, які зробили довгострокову ставку та інвестували величезні суми в електрифікацію свого модельного ряду. Концерн Volkswagen звітував про падіння чистого прибутку у першій половині 2024 року на 14% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Насамперед це пояснюється зниженням продажів електромобілів на 15% як у Європі, так і в США. Галузеві аналітики вважають, що наступного року доходи німецького концерну можуть впасти ще на 2,2 млрд доларів через низький попит на електромобілі.

Інші найбільші європейські концерни (Stellantis, BMW, Renault та Mercedes-Benz) також зафіксували зниження чистого прибутку у першому півріччі. Ще гірше почуваються виробники компонентів для електромобілів. Компанія Valeo SE зараз шукає покупців для двох своїх недозавантажених замовленнями заводів. А фірма OPmobility повідомила, що обсяги виробництва комплектуючих для електромобілів приблизно вдвічі нижчі, ніж передбачалося спочатку. Нарешті, найбільший постачальник тягових батарей у Європі, LG Energy Solution, взагалі розглядає можливість переходу на випуск стаціонарних батарей-накопичувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громада на Волині отримала пожежний автомобіль від Парчевського повіту

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити