image
 |  2 4 Квітня 2018 | 06:45

Профільний комітет висловив недовіру Супрун

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров'я схвалив проект звернення до Кабінету Міністрів України щодо звільнення в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.
Про це 03 квітня 2018 року повідомляє сайт «ГОРДОН».
Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров'я схвалив проект звернення до Кабінету Міністрів України щодо звільнення в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун і більшістю голосів висловив їй недовіру. Про це повідомила народний депутат від Блоку Петра Порошенка й голова комітету Ольга Богомолець на своїй сторінці у Facebook.
За словами Богомолець, у проекті постанови №5642 причиною для звільнення Супрун назвали «гостру суспільну напругу, яка виникла у зв'язку зі зривом програми державних закупівель ліків у 2016 році, що має ознаки службової недбалості».
Я підтримала проект постанови, але хочу зауважити, що приводів для звільнення набагато більше, і треба розібратися, що стало причиною катастрофи в медицині – професійна непридатність в.о. міністра чи свідома урядова політика, адже роботу уряду в частині охорони здоров'я також було визнано комітетом незадовільною, – підкреслила нардеп.

Вона також додала свої претензії до роботи керівництва МОЗ: вимирання українців у 2017 році прискорилося; за кордон протягом двох останніх роки виїхало приблизно 70 тис. українських медиків; рівень вакцинації населення впав нижче від показників 90-х років; міжнародні закупівлі ліків було зірвано; лікування онкологічних і серцево-судинних захворювань профінансовано лише на 27% і 30% відповідно; зрівняння Кабміном зарплати лікаря, медсестри і санітарки; виявлення Рахунковою палатою порушень МОЗ під час реалізації проекту «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей», на який Світовий банк виділив $215 млн; а також зрив державної програми боротьби з раком.
Усе це – неповна картина тієї катастрофи, до якої привело нас усього за два останні роки керівництво МОЗ. На моє переконання, відставка – це найменше, що потрібно зробити в даній ситуації. Мають бути ще й кримінальні справи, розслідування та терміни ув'язнення за знищення системи охорони здоров'я України та її людського потенціалу, – переконана Богомолець.

Супрун народилася і жила у США, але у 2013 році разом із чоловіком Марком переїхала в Україну. 11 липня 2015 року президент Петро Порошенко надав подружжю українське громадянство. 27 липня 2016 року Кабінет Міністрів призначив Супрун виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я.
30 січня 2018 року в Україні набув чинності закон про медичну реформу. У листопаді 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив концепцію реформування системи охорони здоров'я. Реформа розрахована на три роки.
У березні лідер Радикальної партії Олег Ляшко вимагав від уряду негайно внести в Раду подання на міністра охорони здоров'я України та відсторонити від виконання обов'язків Супрун. Він назвав її «доктор Смерть».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити