image
 |  4 10 Грудня 2020 | 14:39

Протягом тижня на Волині захворіло понад 5,6 тисячі волинян на ГРВІ

За минулий тиждень інтенсивний показник захворюваності на грип та ГРВІ в Україні перевищив епідемічний поріг на 5% та становить 509 на 100 тис. населення, а також на 10% вищий за аналогічний період минулого сезону. Перевищення відмічається у Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Чернігівській та Черкаській областях до 25%, що відповідає середньому рівню інтенсивності епідемічного процесу. У Кіровоградській та Херсонській областях перевищення на 37 та 60% відповідно, що відповідає високій інтенсивності епідемічного процесу. В інших регіонах України, зокрема в нашій Волинській області – низька інтенсивність епідемічного процесу грипу.

Про це інформує Волинський обласний лабораторний центр.

В області показник захворюваності становить 549 на 100 тисяч населення, нижчий від епідемічного порогу на 4% (вищий від середнього по Україні на 8%). В порівнянні з аналогічним періодом минулого року більший на 4 %. Локальні перевищення зареєстровано у Володимир-Волинському районі та Луцькому районі.

Протягом останнього тижня в області захворіло понад 5,6 тис. волинян на ГРВІ, із них 45% — це діти віком до 17 років (2,5 тис.). Штами вірусу грипу не виділялись. Близько одного відсотка від загальної кількості захворілих госпіталізовано. Серед них 80% – це дорослі особи. Летальних випадків за цей час виявлено не було.

З початку епідемічного сезону гострими респіраторними вірусними інфекціями вже перехворіло понад 53 тисяч мешканців області (5%), що на 7,6 тис. більше ніж попереднього сезону.

Епідемічний сезон з грипу та ГРВІ 2020-2021 років відрізняється від попередніх сезонів тим, що цього року сезонне зростання захворюваності респіраторними інфекціями протікає у поєднанні з пандемією коронавірусної інфекції (СOVID -19).

Важлива інформація!

Оскільки грип, гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) та коронавірусна інфекція мають схожу клінічну картину важливо диференціювати (виключати) захворювання особливо небезпечної інфекції СOVID -19 серед всіх осіб з ознаками ГРВІ. Слід пам’ятати, що навіть при легкому перебігу хвороби людина є джерелом інфекції та може інфікувати оточуючих.

Необхідно зазначити, що такі хворі мають право на проведення безкоштовного ПЛР дослідження на СOVID -19, що передбачено Стандартом 1 наказу МОЗ України №2122 від 17.09.2020р. «Про внесення змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (СOVID -19)».

Найефективнішим заходом профілактики грипу є вакцинація, в першу чергу груп епідемічного ризику, як медичного так і професійного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Камені-Каширському місцева влада «забула» про догляд за кладовищами

Всього в області вакциновано 1684 осіб, із них 790 – це особи із групи ризику.

 В сезон епідемії 2020-2021 року в Україні наявні вакцини від грипу (Ваксигрип (виробник Франція,чотирьохвалентна), Інфлувак (виробник Нідерланди, трьохвалентна), ДжіСі Флю (виробник Республіка Корея, трьохвалентна та чотирьохвалентна).

Відповідно до законодавства, щеплення проти грипу не входять до Національного календаря щеплень, а відтак, вакцина проти грипу не закуповується за кошти державного бюджету. Її можна придбати в аптеці за власний кошт або за кошти підприємств, місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику (медпрацівники, вчителі, діти до 5 років, вагітні, літні люди, пацієнти із хронічними захворюваннями).

Нагадуємо базові рекомендації, виконання яких дозволить уникнути або мінімізувати ризики інфікування:

  • ретельно та часто мийте руки близько 40 секунд;
  • тримайте дистанцію 1,5 метра від інших;
  • там, де дотримуватися дистанції неможливо, одягайте маску.
  • не торкайтеся очей, рота, носа;
  • кашляйте та чхайте у згин ліктя чи одноразову хустинку; якщо з’являються симптоми захворювання, терміново звертайтеся до лікаря;
  • при перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Залишайтесь вдома!

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити