image
 |  90 11 Травня 2022 | 17:43

Птиці багато, а покупців – не дуже: як працює пташиний ринок у Луцьку

На пташиний базар, що на Новому ринку в Луцьку, з десяток продавців привезли курчат, каченят та гусенят. Перших традиційно найбільше. У торговців розпитали, почім нині продають пернатих і чи є кому їх купувати? Адже ціни, як і будь-де нині, зросли через війну в країні.

Птиці багато, а покупців – не дуже. Ранок на пташиному ринку у Луцьку роблять гамірним курчата, качки та гуси, оскільки охочі придбати пернатих приїздять не так часто, як би цього хотіли продавці, - інформує 12 канал.

Найбільше на ринку курей: жовтенькі, білі, сірі, коричневі, чорні та різнобарвні. Курчата цьогоріч зросли в ціні.

За найменших просять 30-35 гривень. Тут звичайні курчата, бройлери, голошийки, венгерки – це ті, що і м’ясні, і несучі. Якщо ж ви хочете придбати більших курчат – доведеться і дістати більше з гаманця. Двомісячні – по 50 гривень, 3-4-місячні – 120 і вище.

Більшість людей купують птицю, щоб виростити і з’їсти. Трохи менше – щоб несла яйця та для розведення. До слова, м’ясні породи від несучих дорожчі в середньому на п’ять гривень.

Лучанка Валентина прийшла по несучок: каже, хоче здорових, бо ж ні для кого не секрет, що вижити можуть не всі.

Оксана у цьому бізнесі вже багато років, тож знає, як обрати хороше курча: стукає по ящиках і дивиться на реакцію. І обирає найрухливіших. Десяток пернатих обійшовся жінці у 250 гривень.

Найдорожчим сьогодні на ринку виявився півень. За нього просили триста гривень.

Трошки менше за курей на ринку качок. Серед них найпопулярніші мулатки. Саме про них запитували найчастіше. Два-три місяці – і качки наберуть до трьох кілограмів.

Ціни на качок так само залежать від віку. Малі – по 50 грн, доросліші – 85.

Гусенят побачили лише в Оксани. За маленьке просить 80 гривень. У догляді, каже жінка, вони не дуже відрізняються від курчат. Але якщо турбуватися, то виростуть здоровими і м’ясистими.

Цьогоріч звичайні добавки, які йдуть на корм птиці, вартують 20-25 гривень за кілограм. Протеїнові, що беруть для бройлерів, дорожчі на 5-10 гривень. Скільки давати їсти – кожен вирішує сам. Продавчиня каже, що більше, ніж тварині треба, вона не з’їсть.

Якщо ціни на ринку не влаштовують – є альтернатива: вирощувати птицю самостійно. Найдешевший інкубатор на 80 яєць, який ми знайшли в інтернеті, вартує 800 гривень. Звісно, є й дорожчі. Навіть з витратами на електроенергію це може обійтися дешевше. Утім, для цього потрібні бажання та час, які є не у всіх. Ще один нюанс у тому, що птиця, куплена в сертифікованих компаній, одразу буде щеплена.

Війна вплинула і на пташину справу, кажуть продавці. Частина компаній, які цим займалися, закрилися або зруйновані окупантами.

Продавці бідкаються не тільки через воєнне здорожчання, а й тому, що Новий ринок у Луцьку порожній. Раніше пташиний базар розміщувався біля Центрального. Втім, минулого року його переселили на Боженка. А руху тут мало. З сотень контейнерів відчинені лише з десяток. Разом з тим, продавці птиці запевнили, припиняти свою роботу не збираються і сподіваються на те, що на домашні курку, качку та гуску буде попит.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити