image
 |  2 2 Грудня 2021 | 11:50

Путін постійно говорить про Україну через відсутність власної історії у його країни, – історик

Всесвітньо відомий історик Тімоті Снайдер висловив припущення, що президент Росії Володимир Путін постійно говорить про Україну через відсутність власної історії у його країни. А щоби розповісти про те, хто такі росіяни, ймовірно, РФ на чолі з ним і вторглася на територію сусідньої держави.

Професор Єльського університету вважає, що стаття глави Кремля, у якій той виклав своє бачення історії Росії, Білорусі й України, не має жодної історичної цінності. З такими словами він виступив у межах безпекового форуму в Києві 1 грудня, який транслювався на YouTube-каналі Open Ukraine (щоб подивитися відео, доскрольте новину до кінця).

"Коли я читаю її як історик, у мене виникає враження, схоже на те, коли на вечірці хтось починає розмірковувати про події минулого, не розуміючи, про що говорить, але з гарячими переконаннями", – пояснив Снайдер.

За його словами, до висновків російського лідера потрібно підходити серйозно. Але не з історичного погляду, оскільки в такому разі міркування глави Росії кумедні, а з політичного.

"Уважно читаючи цю статтю, можемо помітити, що вона справді про відсутність історії Росії. Немає російської історії, яку може розповісти пан Путін. Він може говорити про певні взаємини з Україною, які з певних "містичних" причин зіпсувалися", – висловив переконання професор.

Також він наголосив, що стаття російського лідера – не про майбутнє, а про минуле. У ній проглядається характеристика його режиму: в розповіді Путіна "у Росії немає майбутнього, а тільки міфічне минуле".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співак Дзідзьо поділився сумною історією смерті тата

Снайдер вважає, що це вирішальна проблема всього путінського режиму. Адже в олігархаті, клептократії, плутократії, де всі ресурси сконцентровано в руках наближеної до центру режиму еліти, "дуже важко говорити про майбутнє і навіть уявляти його"

На думку історика, також проблема полягає в тому, що в такій історії немає місця самим росіянам.

"Читаючи цю статтю в контексті російського вторгнення в Україну й окупації її територій, робимо висновок, що Росія напала на Україну, бо росіяни досі не знають, хто вони. Росія на чолі з Путіним вторглася в Україну, щоб розповісти щось на кшталт історії про те, хто такі росіяни", – підсумував Снайдер.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити