image
 |  4 8 Грудня 2020 | 20:59

QR-код для кожного: уряд Польщі представив проєкт масового щеплення від коронавірусу

У вівторок, 8 грудня, уряд Польщі презентував національну програму щеплень від коронавірусу.

Як пoвідoмляє «Yavp.pl», представлену стратегію щеплення обговорюватимуть та поправлятимуть протягом кількох днів, а ухвалити як офіційний документ її збираються наступного тижня.

Етапи щеплення

Згідно з планами польського уряду, до 15 грудня має бути розроблена повна карта щеплень. Тоді ж повинно закінчитися й формування переліку пунктів, в яких це щеплення можна буде зробити. За попередніми планами, в остаточному списку має бути близько 8 тисяч пунктів. Перші дози вакцини можуть потрапити до пацієнтів на стику січня-лютого 2021 року.

Вакцинація відбуватиметься в кілька етапів. Під час першого щеплення отримають ув'язнені, працівники будинків соціальної допомоги, лікувальних установ, люди старше 60 років, а також військовослужбовці.

На наступному етапі вакцину колотимуть працівникам освітнього сектору, критичної інфраструктури, громадського транспорту, службовцям, безпосередньо залученим до боротьби з епідемією (наприклад, працівники епідеміологічних та санітарних станцій), особам до 60 років із хронічними захворюваннями, що збільшують ризик важкого перебігу COVID-19 (захворювання легенів, діабет, рак, ожиріння).

Третій етап передбачає вакцинування підприємців та працівників тих галузь, які зупинили свою звичайну діяльність через епідемічні обмеження. Також буде впроваджено загальну вакцинацію решти дорослого населення.

Реєстр вакцинованих осіб

Кожен вакцинований проти коронавірусу житель Польщі отримає підтвердження цього факту й буде вписаний до окремого реєстру. Документальне підтвердження зробленого щеплення видаватимуть поліклініки. Також буде електронне у вигляді QR-коду. Його вакциновані особи повинні отримати на свій телефон.

Обіцяні привілеї для вакцинованих

Уряд Польщі обіцяє привілеї для тих, хто наважиться зробити собі щеплення проти COVID-19. Вакциновані особи зможуть уникнути карантину після повернення з-за кордону або контакту з інфікованою коронавірусом людиною. Крім того, вони зможуть брати участь у родинних заходах без встановлених лімітів на кількість осіб. Детальний список привілеїв обіцяють представити пізніше.

Водночас практично точно відомо, що щеплення не звільнятиме від обов'язку закривати рота й носа в публічному просторі. Тобто маски на обличчі доведеться носити й далі. Скільки точно - поки ніхто не каже.

Нагадаємо, постачальниками протикоронавірусної вакцини до Польщі виступлять фірми Pfizer/BioNTech, AstraZeneca та Johnson&Johnson. За словами прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравєцкого, щеплення будуть безкоштовними, дворазовими та добровільними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія розпочала масову вакцинацію від COVID-19

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити