image
 |  7 15 Березня 2018 | 18:25

Рада відмовилася скасувати скандальні поправки до КПК

Уже завтра правоохоронна система «може впасти в кому».
Про це 15 беpезня 2018 року повідомляє сайт «LB.UA».
Верховна Рада на вечірньому засіданні в четвер відхилила законопроект №7547, який повинен був скасувати скандальні поправки в Кримінальний процесуальний кодекс, що загрожують паралічем судової системи та правоохоронної діяльності.
З сьогоднішнього дня слідчі повинні звертатися з клопотанням про надання дозволу на обшук, на арешт майно і призначення експертизи в суд не за місцем знаходження органу досудового розслідування, а до обласного центру. Також з сьогоднішнього дня всі експертизи у всіх кримінальних виробництвах будуть призначатися не постановою слідчого, а слідчий повинен буде звертатися до слідчого судді в ті 25 судів. а якщо ми говоримо про центральні правоохоронні органи - то це Печерський і Шевченківський суд, - заявила нардеп Тетяна Острикова, яка представляла законопроект.

Вона додала, що також дозволяється оскаржити підозри.
Як повідомляє «Судово-юридична газета», законопроектом №7547 пропонувалося скасувати нове значення територіальної підсудності, повернувши практично стару редакцію ст. 132, 184 і 234 КПК. Таким чином, клопотання до слідчого судді знову можна буде подавати там, де розташований орган досудового розслідування, без прив'язки до його реєстрації як юридичної особи.
По-друге, він пропонує знову виключити з термінів досудового розслідування час, витрачений на ознайомлення з матеріалами розслідування сторонами кримінального провадження (ст. 219 КПК).
По-третє, експертизу знову можна буде проводити без визначення слідчого судді (ст. 242-244 КПК).
По-четверте у сторін кримінального провадження пропонується знову відібрати можливість оскарження повідомлення про підозру на стадії досудового розслідування у слідчого судді (ст. 303 КПК).
При цьому депутат Антон Геращенко перед голосуванням зачитав кілька листів поправок до законопроекту, тому його остаточний текст поки не відомий.
Всі ці пропозиції і правки напрацьовані робочою групою, узгоджені з Генеральною прокуратурою, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією. Ухвалення закону в редакції, яку я тільки що зачитав, дасть можливість прибрати недоліки, які з'явилися в КПК України затвеpдженими Верховною Радою України 3 жовтня 2017 року закону №2147 і уникнути колапсу системи досудового розслідування, який настане вже 16 березня, - запевнив він.

Генеральний прокурор Юрій Луценко, переконуючи депутатів підтримати законопроект, сказав, що якщо він не буде прийнятий, вже завтра правоохоронна система «може впасти в кому».
Депутати не прислухалися до його доводів і відмовилися не тільки прийняти законопроект в цілому, але навіть в першому читанні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити