image
 |  5 24 Жовтня 2018 | 07:14

Раджу владі Любомля навчитися відстоювати інтереси містян, а не гратися в інформаційні війни, – Микола Сушик

Ніколи не думав, що настане час, коли хтось у Любомльському районі виступатиме проти виділення коштів на погашення заборгованості із зарплат нашим медикам. Людям, в руках яких – наше здоров’я, а іноді – і життя. І не тільки виступатиме, а й спробує штучно протиставити будівельників та медиків, маскуючи власний непрофесіоналізм, який межує з аморальністю та відсутністю совісті. Мало того, свою відверто популістську і аморальну поведінку буде прикривати інформаційною атакою на керівництво Любомльської райради. Саме так можна розцінити незграбні спроби окремих представників міської влади Любомля виправдати своє вперте небажання брати відповідальність і спільно з іншими громадами вирішувати питання виплати зарплат лікарям.
Ми всі чудово знаємо, в якому стані перебуває наша медицина. Провальна політика урядів Яценюка та Гройсмана поставила українську націю на межу виживання. Трагедія не лише у тому, що доходи українців різко впали, а ціни зросли. Проблема ще й в тому, що Кабмін не виконує свої фінансові зобов’язання, а перекладає їх на плечі місцевої влади. Зарплати українських медиків сьогодні неприпустимо мізерні. Це справжня ганьба для влади. Але і ці жахливо скромні кошти медики не можуть отримати вчасно. Тож у Любомльської районної ради не залишалося іншого вибору, як взяти на себе функцію, яку мав би виконувати уряд Гройсмана.
Голови усіх громад району об’єдналися з одною метою – допомогти медикам. Але, на жаль, у наших дружніх рядах ми не побачили владу Любомльської міської ОТГ. Такою безвідповідальною позицією міська влада шкодить власним мешканцям. Хіба частина працівників Любомльської лікарні не є жителями Любомля? І до кого звертаються за медичною допомогою мешканці міста в першу чергу?
Засновником Любомльської лікарні є районна рада. Але сьогодні, внаслідок територіальної реформи, райрада отримує податки лише з чотирьох сіл замість 24-ох. Шацька районна лікарня відділилася і забрала свою субвенцію з бюджету. Але основний персонал та відділення залишилися у Любомлі. І районна рада, і адміністрація району та лікарні зверталися у вищі інстанції щодо боргів по зарплаті медиків. У відповідь нам надіслали листа, в якому зазначили: або оптимізуйте штат, або шукайте гроші на місці. Ми не могли покинути людей напризволяще. Вирішили допомогти медикам і заборгованість розбити пропорційно до кількості населення у громадах. Усі громади району віднеслися до ситуації з розумінням, за винятком Любомля.
Зазначу, що у місто Любомль йдуть усі місцеві податки, в тому числі 60% податку з доходів фізичних осіб. Тобто, медики, які працюють у Любомльській міській лікарні, сплатять за рік понад 2 млн гривень податків у бюджет міста. Але міська влада чомусь не вважає за потрібне підтримати лікарів у скрутній ситуації. Між тим, Любомльська міська ОТГ за 9 місяців цього року має понад 33 млн гривень власних надходжень. За цим показником вона входить до списку найбагатших громад області. Навіть у заможної і потужної Княгининської громади під Луцьком доходів на 3 млн менше.
Логічно, що всі громади почали від влади Любомля вимагати справедливого підходу. Але у міської влади знайшлося для лікарів лише 100 тисяч гривень із доходів у 33,4 млн гривень за січень - вересень! Тоді як сільські громади не поскупилися виділити значно більші сумі. Районна рада теж внесла свій внесок у фінансування зарплат медикам. Ми виділили їм понад 400 тисяч гривень з бюджету райради. Хоча цієї суми недостатньо. Тому, аби погасити борги перед медиками, нам довелося зняти частину коштів з інших об’єктів.
Проаналізувавши всі за і проти, ми вирішили зняти гроші з будівництва стадіону у Любомлі, який вже був завершений і офіційно відкрився. А кошти у сумі 300 тисяч гривень залишилися неосвоєні. Впевнений, що ніхто б не звернув увагу на ці гроші, якби не ця ситуація. Це вже потім влада міста почала бігати і стверджувати, що вона не встигла розрахуватися з кимось. Але в мене питання: як можна відкрити стадіон, якщо немає актів виконаних робіт?
На жаль, замість спільної відповідальної позиції і підтримки медиків, міська влада почала переводити стрілки на район. Мовляв, хай у районі думають про наші проблеми і платять за наші провали. А в районі теж є питання, які потребують нагального вирішення. І якщо для деяких міських очільників вони нецікаві та малозначущі, то для мене навпаки. Садочок у селі Хворостів, школа у Машеві, дороги, медичне обладнання для лікарні, рятувальний пост в Згоранах, - все це важливо для мене як голови райради.
На сесії Любомльської міської та районної рад прийшло багато лікарів. Люди прийшли з власної ініціативи, тому що їм не має за що жити. А не тому, що їх хтось спеціально організував на пікет. А влада книнула їх напризволяще. Звинувачення окремих представників Любомля в тому, що я сам організував цей мітинг, є безглуздими. Медики самі подзвонили мені і попросили підтримати їх на міській сесії. Потім медики завітали на районну сесію. Вони обурені позицією влади Любомля, і я можу зрозуміти їхні почуття.
Півроку тому міська влада найбільше наполягала на розподілі вільних коштів. І вона ж найбільше отримала – 3 млн гривень з 10 млн. Тоді як всі інші громади отримали разом стільки ж, як і Любомль. Але напевно вони про це забули.
Перед тим як закидати тему про депозити, потрібно мати елементарні бюджетно-фінансові знання. Депозити – тимчасові вільні кошти. Вони вже розподілені, але не використовуються. В тому числі і Любомлем. Так, досі міська влала не освоїла гроші на дороги, на той же стадіон. А рік добігає кінця. Це проблема не райради. Як тільки Любомль і всі інші почнуть освоювати гроші, вони у той же день, коли подали заявку, можуть забрати їх з депозиту.
Може, перш ніж повчати когось як жити, деяким місцевим правителям потрібно почати з себе? Бо витрати на утримання чиновницького апарату Любомльської міської ОТГ – одні з найбільших в області і за дев’ять місяців становлять 6,5 млн гривень. Навіть найбагатша на Волині Боратинська ОТГ, яка має утричі більші доходи бюджету, не може собі дозволити таку розкіш. Тому рекомендував би владі міста не витрачати свого дорогоцінного часу на інформаційні війни у ЗМІ. Потрібно спочатку навчитися господарювати. Любомльський район, отримуючи доходи лише від 4 сільрад, зумів домогтися  перевиконання бюджету у 1 млн гривень і направити ці кошти на потреби району. А міська влада чим може похвалитися? До речі, половину коштів, яку районна рада виділила медикам, зароблені якраз на депозиті.
Микола СУШИК,
голова Любомльської районної ради,
голова Любомльської районної організації ВО «Свобода»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити