image
 |  0 12 Вересня 2021 | 08:24

Реконструкція будинків Косачів на Волині: на якому етапі ремонтні роботи? (ВІДЕО)

У меморіальних будинках родини Косачів у селі Колодяжне, де дитячі та юнацькі роки провела Леся Українка, триває реконструкція.

Завідувачка музею Ольга Бойко розповіла «Суспільному»: кошторис робіт складає 10 мільйонів гривень.

Після усіх робіт для відвідувачів облаштують нові туристичні об’єкти.

Роботи тривають одночасно у двох будинках Косачів. Їх називають «сірий» і «білий». Завідувачка музею Ольга Бойко розповідає – це перша реконструкція з часу відкриття музею.

«Деревина в жахливому стані. Будуть повністю замінені вікна, двері, уся столярка. Зараз знімається утеплення з горища і сьогодні почали знімати бруківку на території», – каже музейниця.

Додає: також буде проведена заміна озеленення, яке є на території садиби.

З усіх конструкцій батьківського будинку Косачів в задовільному стані тільки ґонт, яким накритий дах. Його вже почистили та покрили дьогтем, – розповів будівельник Володимир Лесюк. Каже: найбільше роботи всередині будинку. Потребують заміни соснові бруси фундаменту.

«Їх треба міняти, однозначно. Це буде фрагмент за фрагментом, тому що підняти цілий будинок буде складно», – розповідає будівельник.

У «білому» будинку будівельники нині працюють в підвальному приміщенні. Його, каже Ольга Бойко, планують облаштувати для відвідувачів.

«Відомо, що тут знаходились овочі, фрукти, різні закрутки, наливки. Плануємо все це відтворити», – додає завідувачка.

Частина меблів та експонатів з обох будинків зараз зберігаються у фондах музею, з іншої зробили виставку під назвою «За обіднім столом» та презентують її у літературній експозиції.

Днями будівельники серед сміття, яке зняли з горища, знайшли лист, датований 1961-им роком та адресований Йосипу Струцюку. Він, каже Ольга Бойко, був першим екскурсоводом музею та жив у «сірому» будинку.

Ольга Бойко розповіла, що музей у Колодяжному щороку відвідує майже 25 тисяч туристів. Коли завершить реставрація, наразі сказати важко, - говорить завідувачка.

ЧИТАЙТЕ  ТАКОЖ: Волиняни замість «аварійної ями» облаштували сучасний фонтан (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити