image
 |  0 10 Листопада 2022 | 19:44

Республіканці закликали Президента США передати Україні ракети ATACMS

Конгресмен Майкл Маккол заявив, що ЗСУ з “правильною зброєю” зможе звільнити всі окуповані території. І це не єдиний республіканець, який “топить” за Україну. Шах і мат, демократи! Президент Байден висловив оптимізм у середу, що двопартійна підтримка допомоги Україні у протистоянні російському вторгненню продовжиться в Палаті представників нового скликання наступного року.

Про це пишуть Економічні новини з посиланням на CNS.

“Я сподіваюся, що ми продовжимо цей двопартійний підхід до протистояння російській агресії в Україні”, – сказав Байден журналістам у Білому домі, коментуючи та відповідаючи на запитання щодо проміжних виборів, результати яких ще не визначені.

Відповідаючи на запитання, чи вважає він, що допомога Україні “продовжуватиметься безперервно” у випадку, якщо Палату представників контролюватимуть республіканці, Байден сказав: “Це моє очікування”.

Нещодавні висловлювання лідера республіканців Кевіна Маккарті про те, що Палата представників не виписуватиме “чистий чек Україні”, привернули значну увагу. З того часу він чітко дав зрозуміти, що підтримує надання допомоги Україні, яка протистоїть російській агресії, але “має бути підзвітність у цьому питанні”.

Після того, як репортер нагадав про коментарі Маккарті в середу, Байден наполягав на тому, що США “не давали Україні незаповненого чека”.

За його словами, Київ просив “багато речей”, які США відмовилися надати, наводячи як приклад заклики до надання американських військових літаків, щоб “захистити небо над Україною”.

“Я сказав: “Ні, ми не будемо цього робити. Ми не збираємося втягуватися у Третю світову війну, перехоплюючи російські літаки і вступаючи у прямі бойові дії”, – сказав він.

Однак, за його словами, США надали зброю, яка дозволяє українцям захищати себе, наприклад, високоточні ракетні комплекси HIMARS.

Байден також зазначив, що хоча система HIMARS може досягати більшої дальності стрільби в залежності від використовуваних боєприпасів, США надають лише боєприпаси з меншою дальністю, “тому що я не хочу, щоб вони почали бомбити російську територію”.

Президент заявив, що хоче, щоб США допомогли українцям захистити себе перед обличчям “найпотворнішої агресії, яка сталася з часів Другої світової війни”.

“Дуже багато поставлено на карту, – сказав він. “Тому я був би здивований, якби навіть більшість його колег-республіканців сказали, що вони не збираються фінансувати законні оборонні потреби України”.

Розбіжності у фракціях

З урахуванням того, що республіканці наближаються до більшості в Палаті представників – хоча і значно меншої, ніж очікувалося – сенатор Маккарті в середу оголосив про своє балотування на посаду наступного спікера.

У листі до своєї фракції згадуються проблеми, пов’язані з економічними труднощами, злочинністю та освітою, але нічого не говориться про зовнішню політику.

Більшість республіканців Палати представників проголосували за пакет допомоги Україні в цьому році, хоча 57 законодавців-республіканців проголосували проти заходів на суму 40 мільярдів доларів, прийнятих у травні.

Близько 50 з них повернуться до складу Конгресу 118-го скликання, решта або вийшли на пенсію, або пішли шукати інші посади, або програли праймеріз, або втратили мандати.

З іншого боку, кілька республіканців, які претендують на головування у ключових комітетах, є твердими прихильниками допомоги Україні.

Коментуючи в середу новину про відступ Росії з Херсона, один з них, член Комітету у закордонних справах Палати представників Майкл Маккол (Техас), знову закликав США надати Україні “правильне озброєння”.

“Відступ Росії підтверджує те, на чому я і багато моїх колег наголошували протягом багатьох місяців: З правильною зброєю Україна може перемогти російські сили вторгнення і ще більше довести абсурдність спроби Путіна “анексувати” Херсонську та три інші області в Україні”, – заявив МакКоул.

“Для адміністрації Байдена вже давно настав час надати Києву всю необхідну зброю, в тому числі ПТРК великої дальності, щоб Путін і всі агресори зрозуміли, що вони не можуть виграти неспровоковані агресивні війни”, – заявив Маккол.

ПТРК, армійські тактичні ракетні комплекси, – це ракети великої дальності класу “земля-земля”, які Байден досі відмовлявся надавати Україні для використання з платформами HIMARS.

Провідний член Комітету з питань збройних сил, конгресмен Майк Роджерс (штат Алабама) також висловився на підтримку надання Україні більшої кількості кращого озброєння, в тому числі ПТРК.

“Я не можу не уявити, наскільки більш успішним був би контрнаступ України, якби президент Байден надав Україні все далекобійне озброєння, про яке вона просила”, – сказав він у вересні.

Іншим республіканцем, який претендує на посаду голови важливого комітету, є Майк Тернер (Огайо), провідний член Комітету з питань розвідки.

Після нещодавнього візиту до Києва, де він зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, Тернер заявив, що республіканська більшість не припинить надавати допомогу Україні, але буде прагнути впорядкувати фінансування, виключивши посередників, таких як агентства ООН.

“Той факт, що ми платимо Організації Об’єднаних Націй за те, що вони платять своїм людям за те, щоб ті платили іншим за створення бюрократичного апарату, який доставляє фактичну допомогу в Україну і роздає її, є просто неймовірним марнотратством”, – сказав Тернер.

Тернер, очевидно, розмежував військову допомогу, яка йде безпосередньо українським військовим, та гуманітарну допомогу, яка спрямовується через ООН.

Член Комітету з питань асигнувань Палати представників Конгресу США від штату Техас Кей Грейнджер також рішуче підтримує надання військової допомоги Україні.

Виступаючи на підтримку 40 мільярдів доларів на підтримку України в травні минулого року, проти яких виступили 57 колег-республіканців, Грейнджер сказала, що ця допомога “має вирішальне значення для зусиль України у боротьбі зі злісним вторгненням Путіна”.

“Поки Китай, Іран і Північна Корея спостерігають за нашою реакцією, ми повинні показати світові, що Америка твердо стоїть на сторожі своїх союзників і зробить все необхідне для захисту наших інтересів за кордоном”, – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Союзні війська" росії та білорусі можуть використати у Волинській та Поліській зонах — Генштаб

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити