image
 |  0 25 Листопада 2018 | 16:35

Росіяни атакували український корабель на Азові

Російські прикордонні кораблі здійснили відверто агресивні дії проти кораблів військово-морських сил України, заявляють у ВМС України. 

Про це йдеться в повідомленні на Facebook військово-морських сил, пише ВВС Україна.

За даними українських військових, в неділю, 25 листопада, українські кораблі у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдового буксира "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовським морем. 

Про свої наміри вони, відповідно до міжнародних норм, поінформували іншу сторону. 

Проте, як зазначають у ВМС, російські прикордонні кораблі типу "Соболь", "Дон", "Мангуст"та "Суздалець" "здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України". 

"Прикордонний корабель "Дон" здійснив таран нашого рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами", - йдеться в повідомленні ВМС України. 

Українські військові зазначають, що всі незаконні дії фіксуються екіпажами кораблів, про них поінформують компетентні міжнародні органи. 

За даними українських ВМС, станом на 13.00, прикордонні кораблі РФ продовжують супроводжувати українські військові кораблі в Азові "на небезпечній відстані". 

Що кажуть росіяни? 

Прикордонне управління ФСБ Росії по анексованому Криму, натомість, повідомило, що три кораблі українських ВМС начебто незаконно перетнули "держкордон РФ" та "неправомірно увійшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації".  

Згідно з повідомленням, українські кораблі продовжують рух до Керченської протоки, про свої наміри вони не попереджали.  

Крім того, як стверджують у російському ФСБ, кораблі "небезпечно маневрують і не підкоряються вимогам". 

Згодом російські ЗМІ з посиланням на власні джерела та на гендиректора підприємства "Кримські морські порти" Олексія Волкова повідомили, що через "провокацію" українських кораблів Керченську протоку, яка з'єднує Чорне та Азовське моря, закрили для проходу цивільних суден. 

Таке рішення ухвалили в цілях безпеки, йдеться у повідомленнях. 

"Перейшли межу" 

В українському МЗС оприлюднили жорстку заяву щодо ситуації в Азовському морі. 

"Провокативні дії з боку РФ в Чорному та Азовському морі перейшли межу і стали вже агресивними. Кораблі Російської Федерації у порушення свободи навігації неправомірно застосували силу стосовно кораблів ВМС ЗС України", - йдеться в заяві. 

Українське зовнішньополітичне відомство зазначило, що розцінює ці дії як порушення норм Статуту ООН, Конвенції ООН з морського права і вимагатиме реакції міжнародної спільноти. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти в Криму скидають відходи винзаводу в море

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити