image
 |  2 19 Листопада 2018 | 11:20

Розповіли про схему зміни мобільного оператора зі збереженням номера

Нещодавно в Україні озвучили точну дату запуску нової мобільної послуги, яка дозволить змінити оператора, зберігши свій номер телефону.

Вже з 1 травня 2019-го абоненти зможуть випробувати цю інновацію.

Послуга з перенесення абонентських номерів ще відома, як МНП. Зручна для того, щоб не втратити важливі контакти, знайомства і зв'язки. Адже за звичайного переходу на іншого оператора і зміні номера втрачається безліч контактів, - пише Сегодня.

В Україні про це заговорили відносно нещодавно. Закон, який передбачав збереження номера при зміні оператора, у нас з'явився ще 2010-го; очікувалося, що роком пізніше запуститься і сама послуга, але процес загальмувався. Перший тендер провели тільки 2016-го, після цього почалися тривалі судові розгляди з взаємними звинуваченнями від компаній, які брали участь у тендері. Однак Українському державному центру радіочастот (УГРЦ) все-таки доставили необхідне обладнання, а Національна комісія з держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації назвала точні строки запуску нової послуги посилання - 1 травня 2019-го.

За кордоном така послуга з'явилася ще наприкінці 90-х минулого століття, так як передбачалося, що це допоможе посилити конкуренцію між мобільними операторами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців застерігають про ожеледицю на дорогах

Першими країнами, в яких це почало працювати, стали Великобританія та Нідерланди, а вже з 2000-х послуга поширилася і в інших європейських країнах. Україна залишилася чи не єдиною з пострадянських держав, де такої послуги немає.

Виглядає ця процедура наступним чином:

1. Потрібно прийти до офіційного відділення, магазину того оператора, на який ви хочете перенести свій номер, і подати заявку. Її також можна подати і через інтернет.

2. У заявці необхідно буде вказати свої паспортні дані, бажаний час перенесення номера, і вибрати тарифний план, який вам підходить. 

3. Заявку розглядатимуть протягом 8 робочих год., після чого відправлять її до центрального офісу. 

4. Якщо заявка схвалена, новий оператор інформує про це абонента, видає нову сім-карту і починає обслуговувати його у своїй мережі. 

Надання послуг не перериватиметься – ваш номер весь час буде активним, оскільки спочатку активується нова sim-картка, а потім деактивується стара. 

Як абонент змінить оператора і залишить свій номер, тим, хто телефонує йому, повідомлятиметься, що цей абонент обслуговується в іншій мережі, тому плутанини не виникне.

Насамперед, варто відзначити, що послуга перенесення номера буде доступна тільки для тих абонентів, які ідентифікувалися в мережі свого оператора, тобто пройшли реєстрацію або ж обслуговуються на контрактній основі.

Обмежень тут небагато, але якщо протягом 30 календарних днів після того, як заявка на перенесення номера була схвалена, абонент не прийшов до нового оператора, заявка анулюється, і він продовжує обслуговуватися у старого оператора. 

Також переходити від одного оператора до іншого абонент зможе не частіше, ніж один раз на 30 днів, а саме перенесення даних з однієї мережі до іншої зможе зайняти від 24 год. до 3 робочих днів. 

УДЦР повинен буде створити централізовану базу даних, в якій і зберігатиметься інформація про перенесені номери та абонентів. Після цього мобільні оператори створять свої локальні бази даних і підключать їх до центральної. Ці процедури повинні закінчитися вже до 1 лютого 2019-го, після чого з'явиться одна центральна база абонентів. 

Послуга буде платною. Розмір оплати встановлюватиме безпосередньо сам оператор, щоправда, вже зараз зазначається, що сума буде чисто символічною та посильною для всіх абонентів. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити