image
 |  4 19 Березня 2023 | 15:22

Розповіли, як кінологи рятували службових собак з Луганщини

У Національній гвардії України розповіли історію порятунку службових собак, яких евакуювали з Луганщини гвардійці-кінологи з тимчасово окупованого Рубіжного.

Про це пише Українська правда. 

Начальник кінологічної служби, на ім'я Вадим навчає службових собак з 2005 року. З 2020-го – служить у 15-му Слов’янському полку Національної гвардії. Разом з іншими військовими пройшов тяжкі випробування боями за Рубіжне, Кремінну, Сєвєродонецьк, Лиман та інші населені пункти.

На початку повномасштабного вторгнення РФ начальник кінологічної служби перебував у Рубіжному.

Також у Нацгвардії оприлюднили фото однієї з врятованих чотирилапих.

"Ми з першого дня почали діяти у складі розвідки, і боролися з диверсійно-розвідувальними групами противника, які намагалися діяти у нас в тилу", – згадує гвардієць.

З його слів, було складно, адже він відповідав як за життя свого особового складу, так і за службових собак, які на той момент залишалися у вольєрах.

Через артилерійський обстріл бійці втратили двох службових псів. Оперативна ситуація на Луганщині тоді погіршувалася щодня.

"Прийняли рішення евакуювати всіх наших чотирилапих побратимів, які лишилися живими, до безпечного місця, бо настільки інтенсивні бойові дії, жахливі обстріли не дозволяли їх ефективно застосовувати", – розповів Вадим.

наразі службових собак повернули до Слов’янська, аби відновити боєздатність тварин. Нині їх знову залучають до стабілізаційних заходів, розшуку людей, які зазнали поранень або були заблоковані у завалах, вибухівки та зброї.

Нацгвардієць також повернувся до роботи зі службовими собаками. Він бере участь у спеціальній професійній підготовці для кінологів.

Також Вадим займається відбором службових собак для кінологічної служби 15-го Слов’янського полку, який проходить у кілька етапів, і включає оцінку якостей тварин та їхніх здібностей до роботи в кінологічних підрозділах.

Нагадаємо, кінолог з Нацгвардії Олександр розповів секрети навчання бойового собаки Райса, який брав участь в Операції Об'єднаних сил на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водійка, яка в Торчині збила пішохода відбулася штрафом

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити