image
 |  7 11 Грудня 2022 | 19:12

Розповіли, як в Україні розшириться програма «Доступні ліки»

Наступного року в Україні розшириться програма «Доступні ліки» за декількома напрямками.

Про це розповів на своїй сторінці Голова Комітету здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Програма реімбурсації або «Доступні ліки» – це відшкодування державою коштів за ліки, які аптеки відпустили для громадян із хронічними захворюваннями. Програма дозволяє значно знизити тягар для українців, які потребують безперервного прийому медичних препаратів. Зокрема, пацієнти з такими важкими хронічними хворобами, як серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу, бронхіальна астма, розлади психіки і поведінки, епілепсія та інші, можуть безоплатно або з частковим відшкодуванням отримати медичні препарати для лікування.

Програма реімбурсації під час війни стала ще важливішою, ніж раніше. Адже вона дозволяє отримували ліки громадянам у критичній ситуації. Як наприклад, наразі забезпечуються препаратами мешканці деокупованного Херсону. Під час воєнного стану процес видачі та погашення рецепту максимально спрощений: можна використовувати як паперовий, так і електронний рецепт. Це забезпечує доступність ліків для українців незалежно від наявності електроенергії в лікарні або аптеці.

Програма «Доступні ліки» витримала випробування війною та навіть була розширена восени. Наведу деякі цифри, які підтверджують успішність реалізації програми під час воєнного стану.

23 листопада 2022 року за програмою відпускались 401 лікарський засіб у 9,5 тис. аптеках, ще у 3,1 тис. аптечних закладах – інсулін. Станом на сьогодні до програми входять 435 медичні препарати, які можна забрати у 9 тис. аптеках, інсулін – у 3,2 тис. аптечних закладах.

У перші місяці війни кількість погашених рецептів значно впала, але зараз повернулася майже до довоєнних показників. У березні виписали рецепти на 1,2 млн ліків за програмою «Доступні ліки», у березні – 830 тис., у травні – 1,1 млн, у жовтні – 1 млн.

Від початку року НСЗУ відшкодувала аптечних закладам 2 млрд грн за програмою реімбурсації. З них 1,6 млрд грн. отримали приватні заклади, що свідчить про взаємовигідну співпрацю держави та бізнесу.

З листопада програма була розширена ще на два напрямки: «Хронічне обструктивне захворювання легень» та «Хвороба Паркінсона».

За словами голови НСЗУ Наталії Гусак, на наступний рік планується подальше розширення програми: додасться роздача тест-смужок інсулінозалежним, імуносупресивні препарати, знеболюючі ліки для паліативних хворих. Відповідні кошти закладені до держбюджету.

І наостанок. Хочу подякувати міжнародним організаціям, які надають потужну підтримку у цій сфері. Зокрема Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та їхньому проекту «SAFE Med»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Футболіст з Луцька Тимощук заявив, що не бачить різниці між українцями та росіянами

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити