image
 |  0 17 Березня 2018 | 11:00

Румунія не впустила до країни книжки українською мовою для української меншини (ФОТО)

16 березня українські активісти везли 1030 українських книжок для єдиного в Румунії україномовного закладу – ліцею імені Т.Г.Шевченка, що в місті Сигіт.
Про це 17 беpезня 2018 року повідомляє сайт «Вголос».
Світлина від Лариса Ніцой.Безперешкодно перетнувши український кордон, українці наштовхнулися на нерозуміння румунських прикордонників.
Про це повідомила письменниця та громадська діячка Лариса Ніцой.
За її словами, інцидент стався на кордоні 16 березня. Після кількохгодинних переговорів на місце події приїхав директор румунського ліцею з поясненнями, що це українці привезли подарунок для його студентів-українців у Румунії. Однак румунські прикордонники залишилися непохитні. Книги були вилучені.
Мало того, що Румунія накручує румунську меншину в Україні не вчити українську мову. Мало того, що Румунія зробила все, щоб асимілювати українців, які цілими селами відійшли до Румунії внаслідок розподілу кордону після ІІ Світової війни. То Румунія ще й не дає Україні допомагати українцям в Румунії. На противагу цій ситуації, Румунія фінансує на території України школи для румунської меншини, забезпечує методичними матеріалами, книгами, технічними засобами, тощо. Я не чула, щоб Україна перешкоджала Румунії. Чому ж тоді Румунія перешкоджає українцям? - обурилася Ніцой.

Світлина від Лариса Ніцой.Разом з тим, письменниця наголосила, що сьогодні українська мова в українських селах на території Румунії відмирає:
На території Румунії розташовані українські села. Їхні мешканці розмовляють українською мовою, однак за відсутності українських шкіл та підтримки Румунії, українська мова там поступово відмирає. Українці в Румунії не мають українського телебачення, української літератури, української освіти, українських ЗМІ, тощо, однак ще й досі розмовляють українською!
Ідею підтримати українців Румунії висловив активіст з Івано-Франківська Віталій Кодря, - продовжує громадська діячка. - Він звернувся до мене, Лариси Ніцой, по допомогу зібрати книжки. Я передала панові Віталію більше сорока книжок і закликала українців до збору книг. У результаті було зібрано більше тисячі книжок дитячої і дорослої літератури. Віталій зв’язався з викладачами ліцею в Румунії. Вони виявилися українськими патріотами, які підтримують український дух ліцею, і з радістю чекали у гості українців і подарунка. 16 березня до Румунії була споряджена делегація, до якої увійшли активіст Віталій Кодря, українська відома письменниця, доктор філологічних наук Ольга Деркачова та інші науковці. Однак книжки їм вручити не дали.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити