image
 |  2 14 Червня 2018 | 12:35

Самоврядців Волині вчили, як бути при грошах і не залишитися «на бобах»

Волинських представників органів ОМС вчили давати раду інвестиційним та інфраструктурним проектам, «приручивши», які можна мати гроші на розвиток громади.
Про це «ВолиньUA» повідомили у прес-службі Асоціації міст України.


У Луцьку відбувся щомісячний практикум із застосування законодавства, який організовує Волинське РВ Асоціації міст України, в межах проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС). Як відомо, цей проект АМУ втілює за фінансової підтримки USAID.
Цього разу темою для заходу, на який з’їхалися міські голови, очільники ОТГ  та проектні менеджери місцевих органів самоврядування, обрали тему «Розробка та реалізація інфраструктурних проектів за рахунок субвенцій державного бюджету місцевим, грантових коштів, позик та коштів ДФРР».
Основним спікером заходу виступив незалежний консультант з питань місцевого економічного розвитку Анатолій Банера, який свого часу працював у проекті ПУЛЬС, консультантом з МЕР.
Як наголосив на початку практикуму виконавчий директора Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко, докладаючи чимало зусиль для запровадження в державі децентралізаційної реформи «підвищення фаховості та навчання спеціалістів в об’єднаних територіальних громадах, для АМУ стало справою честі».


– Обрана для практику тема, на нашу думку, дуже актуальна, бо настає час для ОТГ серйозно задуматися і фахово підійти до пошуку альтернативних джерел для розвитку громад, – вважає Самойленко. – Якщо говорити про грантові кошти, то будь-який фонд, оцінює які будуть результати кожного проекту і, зазвичай, ставлять вимогу про написання і впровадження «дзеркальних проектів». Волинське регіональне відділення АМУ готове надавати громадам усіляку підтримку у їх впровадженні, бо маємо сталі зв’язки з впливовими і надійними організаціями як в Україні так і за кордоном. Більше того, на початку тижня підписали договір про співпрацю між Волинським РВ АМУ та ГО «Дієві зміни» з Донеччини.

Спікер практикуму Анатолій Банера, який вважає, що  «проекти – двигун прогресу у будь-який громаді», спинився на огляді нормативно-правової бази, що регулює розробку та реалізацію інфраструктурних та інвестиційних проектів для громад. Він у своїй доповіді звернув увагу на особливості донорів: держсубвенції, ДФРР, конкурси місцевих бюджетів та грантових коштах міжнародних донорів.


– Варто розробляючи будь-який проект серйозну увагу звертати на Державну стратегію регіонального розвитку, як один із ключових документів, що формує основні базиси і принципи розвитку усіх регіонів. Фактично всі стратегічні напрямки у ній виписані, – наголосив Банера. – На щастя, на Волині активізували основний діловий документ регіону – інвестиційний паспорт, який є, так би мовити, трендовою річчю, якщо можна так сказати – писком моди. Він дуже необхідний, бо дає можливості представити інвесторові всі можливості території. До речі, хочу зауважити, що нині найбільшим донором в Україні є наша держава, бо жодний зовнішній донор не фінансує громади так як вона це робить через субвенції, ДФРР та інше.

Він також наголосив, що в держави грошей на всіх і на всі не вистачить, тому громадам треба максимально використовувати власний ресурс і пам’ятати, що іноді «десять підприємство на сотню робочих місць краще, ніж одне – на тисячу».
Ще однією частиною практикуму стало обговорення планування та проектного циклу, комплексного аналізу проблем, вибору стратегії проекту, логіко-структурної матриці, графік впровадження та бюджет. Не оминули увагою й етап впровадження проектів, а саме деякі аспекти управління, обліку, проведення закупівель, моніторингу та ризики впровадження.


До речі, варто зауважити, що учасники були дуже активні: ділилися досягненнями, розповідали про невдачі щодо написання проектів, про проведення конкурсів місцевих ініціатив, які на Волині  практикують не лише міста, але й ОТГ.
– Я сьогодні стільки нового дізналася, стільки записувала… Я всім дякую, бо від кожного почула слушну думку і взяла для себе багато важливого, а для молодої громади якій лише кілька місяців поради досвідченіших колеги на вагу золота, – сказала Галина Абрамчук, проектний менеджер Турійської ОТГ.

Відгуки про участь у практикумі засвідчили, що такий живий діалог став корисним для всіх, хто взяв участь у ньому.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити