image
 |  2 8 Травня 2019 | 15:49

Що буде з комунальними закладами Ківерцівського району?

Скорочення, оптимізація та можливе закриття – такий перехідний період проходять комунальні заклади Ківерцівського району, які мають увійти в створену цього року Ківерцівську ОТГ. Процес реорганізації в структурах розпочався з нового року, донині, не всі керівники установ розуміють що їм чекати. Таких закладів близько двадцяти. Їхні представники, місцева влада, районна зібралися на публічну консультацію.

Публічне обговорення відбулося в центрі дитячої та юнацької творчості. Організаторка заходу Марія Доманська говорить: фінансуванням комунальні заклади забезпечили на 65% від потреб.

Марія Доманська, регіональна координаторка громадської організації «Центр UA»: «Говоримо про ті комунальні заклади, які надають вторинні послуги: позашкільна освіта, спортивна, музична школа, музей, соццентр. Ми публічно заявляємо. Що є ризик того що мешканці Ківерцівської ОТГ можуть бути позбавлені послугу, адже якщо влада не вирішуватиме їхні проблеми, то ймовірно, що вони будуть закриті. Бо не буде коштів на їхнє утримання.»

Нині комунальні заклади знаходяться на балансі району, фінансування відбувається з бюджету Ківерцівської ОТГ. На утримання «перехідних» комунальних закладів депутати виділили майже 13 мільйонів гривень, - говорить голова ОТГ Володимир Жгутов. З його слів – це сума, на яку спроможна громада. Оптимізація необхідна, бо заклади обслуговували район, тепер будуть націлювати діяльність здебільшого на громаду, каже голова. Заступниця начальника управління фінансів райдержадміністрації Наталія Стащук каже: бюджет району не долучається до фінансування.

Наталія Стащук, заступниця начальника управління фінансів РДА: «Нових двох ОТГ Ківерці і Тростянець, районний бюджет втратив 31 млн податку на доходи фізичних осіб. На перше травня виконання районного бюджету 193 тисячі - 102%, перевиконання немає, фінансових можливостей на фінансування установ Ківецрівської ОТГ немає.»

Читайте також: Скандал на «Ягодині»: митники бачили проходження 1,3 тонни бурштину, але пропустили

Керівники комунальних установ, присутні на обговоренні, про оптимізацію кажуть так:

Степан Войчик, екс-директор, старший науковий співробітник Ківерцівського краєзнавчого музею: «Не всім подобається, що в Ківерцях треба, щоб був музей, кажуть, що поряд Луцьк, а Ківерці не таке історичне місто. Хоча 145 років є місто. – Хто так говорять? – Окремі керівники. На місяць 15-17 тисяч по зарплаті. Більше нічого немає: ні відряджень, ні придбань, ні інтернет.»

Оксана Нікітюк, директорка районного територіального центру соціального обслуговування: «До кінця цього місяця ця установа буде ліквідована, кошти нам виділені не в необхідній мірі, щоб розрахуватися з людьми. Після ліквідування установи за наявності фінансування, відділ соцслужб для сім"ї та молоді, можливо, буде створений в Ківерцівському терцентрі соцобслуговування.

Детальніше -  у сюжеті UA:Волинь.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити